El Brexit, la política nacional i els EUA i la Xina marcaran la setmana
L'IBEX ha pujat aquest dilluns un 0,9%, amb la qual cosa ha aconseguit canviar la tendència amb la qual va tancar la setmana passada, durant la qual va cedir un 2%, però sense poder recuperar els 9.000 punts que va perdre dijous passat i s’ha quedat als 8.936. La resta de grans índexs europeus han tancat amb pujades properes a l'1%.
La jornada política ha estat marcada pels rumors d'un possible avançament electoral el 14 d'abril, notícia que no ha tingut un impacte clar al mercat, a més, la setmana estarà carregada de dates rellevants amb l'inici del judici de l'1-O i, al pla internacional, amb les novetats sobre el Brexit, la guerra comercial i la possibilitat d'un nou tancament de govern als Estats Units.
Caixabank (+2,5%), Ence Energia (+2,4%) i Mediaset (+2,4%) han liderat les alces durant una sessió amb escassos alts i baixos i durant la qual tot just mitja dotzena de valors han tancat en vermell. Els 'blue chip' han impulsat el selectiu, en què han destacat les alces d'Inditex (+1,7%), Santander (+1,2%) i BBVA (+1,1%).
La nota negativa de la jornada l'ha tornat a posar Meliá Hotels que s'ha desplomat un 5,75% després de perdre un 6% dijous passat. Aquest dilluns, els descensos han estat motivats pel consell de Bank of America Merill Lynch, que ha iniciat la cobertura de l'hotelera amb una recomanació d'infraponderar.
L’ha seguit, com a segon valor més baixista, Arcelor Mittal (-1,2%), que segueix sense aixecar el cap pels seus problemes de seguretat al Brasil, que el van obligar la setmana passada a evacuar 200 persones pertanyents a una comunitat propera a la seva mina de Serra Azul. L’acerera ha perdut un 9% des del passat dijous.
El tercer valor més baixista ha estat Red Eléctrica, amb una caiguda al tancament del 0,95%.
Una altra de les notícies destacades de la sessió ha estat protagonitzada per Sabadell (+0,9%), que ha elevat la seva autocartera, el percentatge d'accions pròpies que controla l'entitat, fins a màxims de 2015, després de la caiguda borsària que han patit els seus títols durant les últimes setmanes.
Altres empreses que han vist modificat el seu ràting, a més de Meliá, han estat Endesa (+0,2%) i la seva matriu Enel, a les quals Fitch ha millorat de 'BBB +' a 'A-' i Bankia (+1,3 %), a la qual AlphaValue ha rebaixat la recomanació de 'comprar' a 'afegir' setmanes després que JP Morgan rebaixés la seva previsió de beneficis del banc espanyol per 2019 i 2020.
ANÀLISI TÈCNICA
Segons José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, les pujades amb les quals hem començat la setmana no tenen implicacions de cap tipus. "Aquesta reacció es deu al fet que durant la sessió de divendres passat l'IBEX aconseguia agafar-se a la zona de suport de curt termini, que presenta a la base del canal baixista en què s'està desplaçant el preu durant les últimes dues setmanes. Pel que fa a la resta, tot segueix igual", explica Rodríguez.
"Com a zones de control per baix (suport) tenim els 8.760 punts (50% de retrocés), mentre que per dalt tenim la resistència dels 9.260 punts. I en aquest últim nivell és on hi ha la clau del curt termini, ja que per sobre tindrem una potencial figura de volta d'implicacions alcistes amb objectiu als 10.000 punts", declara l'analista.
La setmana que tenim endavant seguirà marcada per les novetats sobre el Brexit, amb diverses dates clau per aconseguir tancar un acord que pugui ser aprovat pels parlamentaris britànic. Aquest dimecres, 13 de febrer, la primera ministra britànica, Theresa May, farà una declaració davant el Parlament durant la qual informarà els legisladors sobre els avenços que ha aconseguit fins al moment en la recerca de canvis en l'acord del Brexit. Un dia després, el 14 de febrer, tindrà lloc a la Cambra un nou debat sobre el Brexit. Avui s'ha conegut que l'economia britànica es va desaccelerar durant l'últim trimestre de 2018, tal com s'esperava, per la qual cosa el creixement el 2018 es va situar en el seu punt més feble en sis anys.
A l'àmbit de la política nacional, aquesta setmana és crucial. Aquest dimarts comença el judici als presos del 'Procés', amb el que tot això comporta pel que fa a més incertesa relacionada amb Catalunya. Així mateix, aquest mateix dia comencen a debatre al Congrés els Pressupostos. Dimecres, es votaran els comptes i, si es compleix el guió, és possible que aquests siguin rebutjats... o no.
Finalment, a l'altre costat de l'Atlàntic, l'atenció dels inversors continuarà girant al voltant de la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, especialment després que la setmana passada se sabés que Donald Trump no es reunirà amb Xi Jinping abans de l'1 de març, cosa que suposa que finalment s'elevaran els aranzels sobre productes xinesos des del 10% actual fins al 25%. Segons les últimes informacions, podria donar-se una reunió a mitjans del mes que ve entre els dos mandataris a Mar-a-Lago, el club exclusiu que el líder nord-americà té a Palm Beach, Florida.
Així mateix, cal no oblidar que divendres es compleix el termini que s'havien donat republicans i demòcrates per arribar a un acord abans que torni a tancar-se el govern. Segons les últimes informacions, no hi hauria progressos en les negociacions sobre el mur, cosa que redueix les possibilitats que s'aprovi el pressupost i augmenta la possibilitat d'un nou tancament.