L'IBEX (+0,33%), a les portes dels 9.410 mentre segueix pendent del Brexit

Sembla que les negociacions entre les parts s'han estancat

Nieves Amigo / Javier Melguizo
Bolsamania | 16 oct, 2019 19:38 - Actualitzat: 19:38
ep foto del ibex 35
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX ha pujat aquest dimecres un 0,33%, fins als 9.386 punts, i es queda a les portes de superar la resistència clau que es troba als 9.410 punts. Els inversors han optat per la cautela mentre segueixen absolutament pendents del que passi amb el Brexit. Durant tota la jornada, han anat intercalant l'optimisme i el pessimisme respecte a un nou acord de sortida. Les últimes novetats incentiven l'esperança, després que els aliats de Boris Johnson a Irlanda del Nord (DUP) hagin acceptat el pla del 'premier'.

Així les coses, la major part dels experts segueix apostant perquè finalment Johnson haurà de sol·licitar una pròrroga, i també per unes eleccions anticipades. No obstant això, no descarten que es tregui algun 'as de la màniga' i intenti aconseguir el seu Brexit sense acord sense passar pel Parlament. No obstant això, el ministre britànic per al Brexit ha assegurat que el Regne Unit se cenyirà a la llei i demanarà un retard.

Aquí a Espanya, ha tornat a ser notícia la convulsa realitat a Catalunya després de la sentència del 'Procés'. Després dels disturbis d'ahir al vespre, fa la impressió que qualsevol cosa pot ocórrer a la comunitat autònoma i que el govern és incapaç de controlar la situació.

L'Executiu està portant a terme una campanya a nivell internacional, amb múltiples entrevistes dels seus ministres a diferents mitjans, per intentar contrarestar la campanya que al seu torn està realitzant la Generalitat. La imatge que Espanya està donant a l'exterior és lamentable i tractar de mitigar això és fonamental per evitar, entre altres coses, que acabi afectant més des del punt de vista econòmic.

Al capítol de tensions geopolítiques, avui se sumen els problemes a Hong Kong. La Xina ha anunciat que prendrà "fortes represàlies" després de l'aprovació, per part de la Cambra de Representants dels EUA, de la Llei de Democràcia i Drets Humans de Hong Kong, que podria comportar sancions per a aquells que haguessin minat les llibertats del país asiàtic.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

De tornada a l'IBEX, la banca ha tornat a ser protagonista de la jornada. Després de Cellnex (+2,40%), els tres valors més alcistes han estat entitats financeres (Bankia: +2,16%; Sabadell: +2,1%; CaixaBank: +1,82%). A la banda negativa, Siemens Gamesa (-2,96%) ha estat la companyia més afectada, seguida per Mediaset (-2,58%) i Ferrovial (-1,7%). Dins de l'àmbit empresarial, però fora de les nostres fronteres, ASOS s'ha disparat un 28% tot i que benefici anual ha caigut un 68%.

Al mercat de matèries primeres, el barril de cru Brent suma més d'un 1% i es paga als 59 dòlars; mentre que al mercat de divises, l'euro s'aprecia un 0,31% i es canvia a 1,1065 dòlars. A més, la prima de risc espanyola se situa a l'entorn dels 63 punts bàsics.

ANÀLISI TÈCNICA

"L'IBEX es col·loca a les portes de la fortíssima resistència dels 9.400-9.410 punts. El buit baixista diari i setmanal de maig, que es va omplir en un parell d'ocasions el juliol, però que no es va arribar a tancar en cap cas. Cosa que vol dir que o bé tanca per sobre dels 9.410 punts a curt termini, però la clau està fer-ho en espelmes setmanals, és a dir, al preu de tancament d'un divendres", apunta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"La veritat és que, a la vista de la fortalesa de les borses europees, esperonades sobretot pels bancs i pel sector dels automòbils/automoció, sembla que aquesta vegada pot ser la bona. Mentrestant, la resta del nostre veïns europeus ha marcat aquest dimecres nous màxims anuals (DAX, CAC 40, FTSE MIB i Euro Stoxx 50). l'única cosa que ens pot aigualir la festa i només a molt curt termini, és el fet que, novament, la sobrecompra diària (oscil lador de moment estocàstic) llança lectures extremes", afegeix.

"Però també és cert que quan hi ha molta fortalesa de fons, la sobrecompra no serveix de res, només per treure'ns del mercat abans d'hora. Per la qual cosa, en resum, i independentment de si podem corregir alguna cosa (fase de reacció) a curtíssim termini, es donen les condicions per atacar amb èxit la zona de resistència en el nostre selectiu. I per sobre dels 9.600 punts tindrem, per fi, figura de volta a l'alça", conclou l'expert.

contador