L'IBEX (+ 0,2%) tanca lluny de màxims després d'un altre retard en les pujades de tipus

El sector bancari ha estat el principal llast per al selectiu espanyol

Nieves Amigo / César Vidal
Bolsamania | 06 jun, 2019 10:04 - Actualitzat: 18:56
ep economiabolsa- ibex 35 consolida9200 puntosun alza046
EUROPA PRESS - Archivo

IBEX 35

11.435,700

17:35 23/12/24
-0,28%
-31,60

L'IBEX començava la sessió amb forts guanys, però ha tancat amb lleugeres pujades del 0,2%, fins als 9.169,20 punts, després que el Banc Central Europeu (BCE) hagi retardat, per segona vegada aquest any, la seva guia sobre els interessos. L'organisme ha anunciat que no hi haurà moviments en els tipus, almenys, fins a mitjans de l'any que ve. Els bancs cotitzaven en positiu, però s'han capgirat després de conèixer aquesta notícia. De fet, Sabadell pujava un 2% però ha tancat amb una retallada del 5%; mentre que BBVA i Santander també sumaven un 2% i han baixat un 0,7% i un 1%, respectivament.

Com s'esperava, el BCE ha decidit mantenir el tipus d'interès de referència per a les seves operacions de refinançament al 0%, mentre que la taxa de facilitat de dipòsit continuarà al -0,40% i la de facilitat de préstec, al 0,25%.

Pel que fa a la nova ronda d'operacions de finançament a llarg termini amb objectiu específic (TLTRO-III), que se celebraran de forma trimestral entre setembre de 2019 i març de 2021, el BCE ha decidit que el tipus d'interès per a cada operació es fixarà en un nivell 10 punts bàsics per sobre del tipus mitjà aplicat a les operacions principals de finançament de l'Eurosistema.

La decisió del BCE arriba en un moment en què els bancs centrals han tornat a recuperar el protagonisme. El mercat està esperant que es materialitzi aquest gir en les polítiques monetàries que, en el cas de la Reserva Federal (Fed), es tradueixi en una baixada de tipus (com a mínim) aquest any.

En el cas del BCE, Draghi ha intentat convèncer el mercat que ampliar en sis mesos l'horitzó de la primera pujada de tipus és suficient, però sembla que el mercat estava esperant més.

El banquer central italià ha afegit que "el BCE abaixarà els interessos i tornarà a comprar actius si les contingències adverses es materialitzen", però el seu missatge no ha calat entre els inversors. Les principals fonts d'incertesa són les tensions comercials i l'augment del proteccionisme i la possibilitat d'un Brexit caòtic a Europa.

TENSIONS COMERCIALS

Mentrestant continuen els mateixos problemes de sempre, com les tensions comercials dels EUA amb la Xina i Mèxic. Ahir es van reunir representants nord-americans amb mexicans per intentar evitar els aranzels del 5% que els EUA vol imposar a tots els béns provinents de Mèxic a partir del proper 10 de juny.

Les converses no van arribar a un acord, encara que sembla que hi ha 'bona sintonia'. El president nord-americà, Donald Trump, va escriure en Twitter que s'havia avançat però que "no era suficient". Trump ha recalcat que si no s'arriba a un acord, els aranzels començaran dilluns. No obstant això, hi ha senadors republicans que han indicat recentment que no estan d'acord amb aquesta decisió.

ECONOMIA, EMPRESES I ALTRES MERCATS

A més del BCE, avui l'agenda inclou el PIB de la zona euro, que va mantenir el seu ritme de creixement durant el primer trimestre.

A l'àmbit empresarial, la notícia és que Fiat ha retirat la seva oferta de fusió amb Renault. La francesa es deixa un 6% en borsa.

En altres mercats, el petroli Brent cau un 0,1%, fins als 60,58 dòlars. Per la seva banda, l'euro s'aprecia un 0,64%, fins als 1,1292 dòlars. A més, la prima de risc espanyola ha baixat fins als 82 punts i la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys es relaxa fins al 0,61%, nou mínim històric.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"L'IBEX tanca aquest dijous sense grans escarafalls, però ho fa lluny dels màxims del dia. Hem perdut una bona oportunitat de tancar el buit baixista (resistència) dels 9.192 punts, la qual cosa no vol dir que demà no pugui aconseguir-se. El tancament de l'espelma setmanal aquest divendres pot donar-nos molta més informació que l'actual. L'ovella negra de la sessió, com gairebé sempre que tenim reunió del BCE, són els bancs", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"I això, tot i que la primera reacció del sector ha estat clarament alcista. Però al final Mario Draghi ha tirat un gerro d'aigua freda al sector, en advertir del retard de la pujada de tipus a Europa. D'altra banda, tenim molts altres títol aguantant el tipus i mostrant-forts: Telefónica, les companyies de serveis públics i Inditex, entre d'altres", afegeix aquest expert.

"L'índex que millor explica el moviment d'aquest dijous és el del futur del DAX. Aquest ha tocat la part alta del canal baixista de l'últim mes i des d'aquí se'ns ha desinflat. És cert que l'espelma que pot deixar-nos tampoc és especialment baixista, però almenys ens ha deixat molt clara la zona de control per dalt (resistència): els 12.080 punts", conclou Rodríguez.

contador