MásMóvil també se situa entre els títols que més avancen
L'IBEX (0,06% i 9.621 punts) s'ha mantingut aquest dimecres per sobre dels 9.600 punts i ha tancat pla. El bon IFO alemany ha reafirmat els avenços a mig matí, però després els guanys han tornat a moderar-se. El selectiu ha pujat un 6% des dels mínims de desembre, per la qual cosa, encara que "tot segueix en ordre", els experts de Bolsamanía no descarten un petit descans que el porti a la zona dels 9.500-9.530 punts.
Dins de l'índex espanyol, les pujades més destacades aquest dimecres han estat per als bancs (CaixaBank, BBVA, Santander...) i per a altres títols, com Repsol i MásMóvil. Ferrovial ha tancat amb caigudes malgrat una millora de valoració d'UBS. Fora d'Espanya, avui són protagonistes Peugeot i Fiat Chrysler, que han donat 'llum verda' al seu acord de fusió i que avancen en borsa.
Encara que continuen existint dubtes, la veritat és que l'any acaba amb considerable tranquil·litat entorn dels quals han estat els dos assumptes principals d'aquest any 2019: la Xina-els EUA i el Brexit. Encara que tot es pot torçar en tots dos casos en qualsevol moment, sembla que hi ha voluntat d'avançar i de solucionar les situacions complicades, i això li agrada al mercat.
"La renda variable està fent una pausa després d'haver pujat gràcies a aquest acord de 'primera fase' entre els EUA i la Xina. Continuem esperant més senyals concrets que les dues parts estan avançant per tancar finalment el pacte", assenyalen els experts de Danske Bank. Aquest dimarts, el representant comercial dels EUA, Lighthizer, va dir que l'acord de primera fase és "totalment executable", però a part d'això, la nova informació sobre les negociacions ha estat escassa. "Continuem sent cautelosament optimistes sobre què l'acord es tanqui a principis de gener, i veiem possibles obstacles en el camí", afegeixen des del banc danès.
Les dades macro són l'assumpte principal d'aquesta jornada. Avui s'ha publicat l'IPC dels EUA. A més, a Alemanya, l'IFO de desembre ha quedat millor de l'esperat. El de clima de negoci puja fins a 96,3 des de 95,1 del mes previ i enfront del 95,5 esperat. El de valoració actual queda en 98,8 enfront del 98 anterior i al 98,1 previst. El d'expectatives avança fins a 93,8 enfront de l'estimació de 93 i al previ de 92,3. A la Zona Euro, l'inflació puja a l'1%, el seu primer repunt des de juny. Al Regne Unit, l'IPC puja a l'1,5% el novembre.
De tornada als Estats Units, la Cambra de Representants espera aprovar aquest dimecres l'impeachment contra Donald Trump. El president dels Estats Units ha equiparat tot aquest procés als judicis de Salem. El previsible és que el judici polític superi aquesta votació, però que no aconsegueixi passar el tall del Senat. D'altra banda, Trump va tornar a carregar aquest dimarts contra el president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, al qual va demanar de nou una retallada de tipus.
ANÀLISI TÈCNICA
"La pèrdues de 'momentum' (velocitat de creuer) a l'IBEX i a la resta dels nostres veïns és més que evident. Res estrany d'altra banda a causa dels importants nivells de sobrecompra diaris i setmanals que tenim en tots els índexs borsaris, tant els europeus com els de Wall Street. Encara que aquest últim segueix mostrant-se més fort que les borses europees", afirma José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.
"Centrant-nos en el cas que ens ocupa, el del nostre IBEX, el normal és que a curt termini assistim a una petita correcció, que d'alguna manera ens porti a omplir (almenys parcialment) el buit alcista de la sessió de divendres passat: als 9.468 punts", matisa l'expert.
"Va ser durant aquesta sessió en la qual superàvem resistències amb un important volum de negociació. O el que és el mateix, mentre aquest buit no es tanqui, o el que és el mateix s'anul·li, entenem que el biaix alcista a curt termini segueix vigent, continua intacte", finalitza.