Acciona i MásMóvil han estat els únics valors que han tancat en positiu
Octubre està complint amb el guió amb escreix. Aquest mes és tradicionalment baixista per als índexs i, per ara, descensos és el que estan veient. Després de les pèrdues d'ahir, l'BEX (-2,77%) ha viscut aquest dimarts la seva pitjor jornada des de setembre de 2017 i s'ha situat per sota dels 9.000 punts (8.912)
El selectiu espanyol ha caigut més d'un 1% durant tota la sessió, però s'han accentuat els números vermells després de conèixer que l'Organització Mundial de Comerç (OMC) ha donat via lliure als EUA per imposar aranzels de 7.500 milions de dòlars anuals a la Unió Europea (UE). Aquesta notícia ha augmentat el temor dels inversors que es desencadeni una guerra comercial entre els dos territoris.
La resta de borses europees també han tancat amb pèrdues superiors al 2%. El FTSE 100 ha estat el més castigat, amb una caiguda del 3,3%, afectat per l'última proposta del primer ministre britànic, Boris Johnson, a la UE, basada basada en l'eliminació de la 'salvaguarda' o 'backstop'.
EMPRESES I DADES MACRO
Arcelor Mittal (-5,87%) i Amadeus (-4,3%) han estat els pitjors valors del selectiu espanyol, mentre que MásMóvil (+0,18%) i Acciona (+0,16%) ha estat estat els únics amb guanys. La companyia energètica ha tancat en verd gràcies a una bona recomanació d'RBC.
Després de l'ISM manufacturer d'ahir, els inversors es mantenen pendents de les dades macro a l'altra banda de l'Atlàntic. Avui s'ha publicat l'informe d'ocupació de la consultora ADP de setembre, que ha deixat una dada de 135.000 quan l'estimació era a 140.000. La dada suposa una caiguda enfront dels 157.000 d'agost (revisat des de 195.000). A Espanya s'ha publicat l'atur de setembre, que va pujar en 13.907 persones, la seva menor alça en aquest mes des de 2004.
"Mirant al panorama global, és just dir que el sector manufacturer mundial està en problemes. La disputa comercial entre els EUA i la Xina està tenint un efecte en cadena a tot el món, de manera que ahir vam veure un fort moviment a la baixa en els índexs a causa d'això. Les converses comercials entre els EUA i la Xina continuaran la setmana que ve, de manera que els operadors prestaran molta atenció a qualsevol esdeveniment", assenyala David Madden, analista de CMC Markets.
ANÀLISI TÈCNICA
"Doncs sí, pitjor no ha pogut començar el mes d'octubre (des dels màxims d'aquest dimarts ens deixem un 4% en només dues sessions). I tal com vam advertir aquest dimarts "no ens agradava gens l'envolupant baixista, així com les divergències baixistes que ens deixava l'IBEX", per ahir. I aquest dimecres tenim caigudes del 2,5% de mitjana a les borses del Vell Continent", apunta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"En principis aquestes caigudes encaixarien dins de la típica fase correctiva o d'ajust proporcional de les pujades acumulades des dels mínims d'agost. En el cas que ens ocupa, rebots puntuals a part, la veritat és que ja no tenim suports importants fins a la zona dels 8.750 punts (61,8%) - 8.800 punts (buit alcista de la sessió del 4 de setembre). Confiem que la correcció es freni al voltant d'aquests nivells de preu, ja que fins aquí es diria que tot encaixaria més o menys dins dels paràmetres normals", afegeix.
"I mirant Wall Street, sembla clau que els mínims d'agost es respectin sí o sí, això és el 2.820 punts de l'S&P 500, els 25.340 punts del Dow Jones i els 7.355 punts del Nasdaq 100. Però no oblidem que estem a l'octubre i en moltes ocasions aquest mes s'ha fet especialment dur. I acabem de començar-lo", conclou l'analista.