L'IBEX (-0,67%) corregeix després de marcar màxims anuals i davant els dubtes sobre el Brexit

El selectiu té la seva següent resistència als 9.700 punts

Nieves Amigo / Judith Arrillaga
Bolsamania | 17 des, 2019 11:05 - Actualitzat: 18:21
bolsamadrid valores ibex portada

IBEX 35

11.659,200

17:37 04/10/24
0,35%
41,20

Després de marcar aquest dilluns nous màxims anuals en preus de tancament, l'IBEX es pren un respir al seu camí cap a la resistència dels 9.750 (-0,67%. 9.615 punts). Dins de l'índex destaquen les pujades en Viscofan i Iberdrola i les caigudes en IAG (-4%) i Ence (-2,8%) després de les seves últimes pujades i davant els nous dubtes al voltant del Brexit.

La bona sintonia entre la Xina i els EUA, amb aquest acord de primera fase ja pràcticament fet, i l''efecte Boris Johnson', estan contribuint a animar les borses. Aquest dimarts, no obstant això, és notícia que Johnson vol impedir per llei que s'ampliï el termini de transició i això genera nerviosisme (la lliura cau) perquè el termini actual es considera escàs i aquesta possible prohibició augmenta les possibilitats d'un Brexit sense acord.

D'altra banda, cal destacar que la prova d'estrès del Banc d'Anglaterra (BoE) sobre els bancs es va publicar després del tancament del mercat de Londres aquest dilluns i tots els principals bancs del Regne Unit la van aprovar per tercer any consecutiu. Les proves també van revelar que les entitats financeres tindrien dificultats per mantenir els seus nivells de liquiditat sense menjar-se els dividends i els bons del personal.

Aquest dimarts es continuaran coneixent referències macro rellevants després dels PMI de la passada jornada que els analistes qualifiquen com a "poc impressionants". El Regne Unit ha publicat la taxa d'atur d'octubre, que es manté al 3,8% enfront del 3,9% esperat.

A l'àmbit empresarial, és notícia que Enagás (-0,04%) ha augmentat la seva participació en Tallgrass fins al 30% amb una nova inversió de 836 milions d'dólares. Fora d'Espanya, se segueix parlant de Boeing i de la seva decisió de suspendre la producció del 737 MAX a partir de gener. Tras deixar-se més d'un 1% durant la jornada d'ahir, avui s'ha capgirat i registra lleus pujades.

Mentrestant, a l'àmbit polític, França enfronta una gran vaga que afecta al metro, el ferrocarril i tots els transports públics en protesta per la reforma de les pensions. Aquest dilluns va dimitir Jean-Paul Delevoye, alt comissari governamental responsable d'aquesta reforma. La situació és crítica i s'adverteix que podria emportar-se per davant Emmanuel Macron.

D'altra banda, aquí a Espanya les reunions de Pedro Sánchez amb Pablo Casado i Inés Arrimadas van resultar infructuoses. Els mitjans destaquen aquest dimarts que l'opció del Govern Frankenstein cobra més força.

ANÀLISI TÈCNICA

"Des dels mínims de principis de desembre el nostre IBEX ha pujat una mica més del 6%, de manera que l'espelma correctiva d'aquest dimarts no vol dir res. Però és que tampoc passaria res si aquest decidís omplir el buit alcista (almenys parcialment) que ens vam deixar durant la sessió de divendres passat", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

"Llavors el preu pujava amb força a la calor de les notícies sobre el pacte comercial entre la Xina i els EUA, així com el resultat de les eleccions al Regne Unit. A més, el volum de negociació durant aquesta sessió va ser molt important", matisa.

"No seria gens estrany que ara el preu, en forma de retrocés temporal retrocedís cap a la nova zona de suport dels aproximadament 9.500-9.530 punts. En resum, tot segueix en ordre. Hem d'entendre que les borses no pugen de manera vertical gairebé mai, ho fan en dents de serra i no seria gens estrany que ens prenguéssim un petit descans abans de continuar escalant posicions", finalitza.

contador