L'IBEX (-0,5%) aguanta els 9.600 punts malgrat els dubtes sobre el virus xinès

Les possibles conseqüències d'aquesta nova malaltia preocupen els inversors

Nieves Amigo / César Vidal
Bolsamania | 21 gen, 2020 09:29 - Actualitzat: 19:15
bolsamadrid valores ibex portada

IBEX 35

11.659,200

17:37 04/10/24
0,35%
41,20

L'IBEX ha caigut un 0,49%, fins als 9.611,30 punts, després de marcar un mínim intradia als 9.550 enters. L'optimisme econòmic de Donald Trump des de Davos i el bon ZEW alemany no han aconseguit contrarestar les males notícies des d'Àsia, on un virus coronari ha matat ja sis persones i on Moody's ha retallat la valoració de Hong Kong, cosa que ha portat a fortes caigudes del Hang Seng. Tot això s'ha de sumar la treva entre Donald Trump i Macron sobre la 'taxa Google' i els últims resultats, com els d'UBS.

El banc suís no ha complert les seves previsions per a 2019 (ha caigut un 4% en borsa) tot i que el benefici del quart trimestre més que s'ha duplicat. Aquests comptes arriben enmig de la renovació que està duent a terme l'entitat de les seves divisions de banca d'inversió i gestió de patrimoni, amb una important retallada de llocs de treball.

A Àsia els diferents índexs han acabat la jornada en negatiu per la preocupació de la propagació d'un virus a la Xina que s'està comparant amb el brot de SARS que va matar 800 persones entre 2002 i 2003.

A més, les accions de Hong Kong han liderat les pèrdues després que l'agència de qualificació Moody's hagi reduït la qualificació de la ciutat a 'Aa3' des d'Aa2'.

Dins de l'IBEX, la majoria de títols han tancat en negatiu. Han destacat especialment els descensos en IAG (-2,8%) i Aena (-1,76%), ambdues afectades per la situació a la Xina, ja que aquests problemes de salut impacten al sector d'aerolínies o de viatges. Sobre Aena, Bolsamanía publica avui que descarta posar en marxa una nova privatització parcial durant aquesta legislatura.

En el Fòrum de Davos, Donald Trump ha fet el gall i ha dit que els EUA estan liderant el creixement mundial. També ha demanat a la Fed que segueixi baixant els tipus d'interès i ha reiterat que el procés d'impeachment a què serà sotmès al Senat "és una caça de bruixes".

Sobre Espanya, Deutsche Bank ha anticipat un creixement de l'economia hispana de l'1,6% aquest any, en un context de desacceleració de l'economia mundial, però amb un risc de recessió molt baix, segons les seves Perspectives econòmiques i estratègia d'inversió per 2020.

Finalment, pel que fa a les dades macro de la jornada, el ZEW a Alemanya ha sorprès a l'alça, amb una pujada del sentiment econòmic fins a 26,7 des de 10,7 i davant l'estimació de 15. A altres mercats, el petroli Brent cau un 0,5%, fins als 64,88 dòlars. A més, l'euro s'aprecia un 0,01%, i es canvia a 1,1095 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys baixa lleugerament fins al 0,43%.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Les caigudes d'aquest dimarts a l'IBEX no són preocupants, ja que en realitat serveixen per omplir el buit alcista que aquest va deixar durant la sessió de divendres passat, als 9.570 punts. És més, seguim dins el lateral pel qual ens estem desplaçant des de fa una mica més d'un mes. Amb suport als 9.465 punts i resistència als 9.700. Si bé, és cert que el suport es pot allargar fins a la zona dels 9.400 punts. de manera que, mentre no perforem els 9.400 punts en preus de tancament, aquí no ha passat res", afirma José María Rodríguez, expert de Bolsamanía.

"I per dalt tenim els 9.700 punts que han estat posats a prova, sense èxit en diverses ocasions durant els últims temps. I és que fins que no saltem per sobre, no tindrem la confirmació de l'inici d'un nou impuls amb objectiu en els 10.000 punts. Per tant, i a manera de resum, seguim laterals. No som capaços de superar resistències, però tampoc de perforar suports", conclou aquest expert.

contador