L'IBEX (-0,3%) tanca gairebé pla el mes d'octubre i per sota de 9.300 punts

Les fortes pèrdues de Santander durant els últims dies han llastat el selectiu

Noemí Jansana
Bolsamania | 31 oct, 2019 11:08 - Actualitzat: 20:14
ep ibex
EUROPA PRESS - Archivo

IBEX 35

11.659,200

17:37 04/10/24
0,35%
41,20

L'IBEX 35 ha caigut un 0,29%, fins als 9.257,50 punts, durant l'última sessió d'octubre. El selectiu va iniciar el mes als 9.244 punts, de manera que el saldo mensual és pràcticament pla, amb una lleugera revaloració del 0,1%. Els principals llasts per al selectiu han estat Santander (-3%), que ha allargat la correcció iniciada dimecres després de presentar resultats en rebre un consell negatiu de JP Morgan, BBVA (-0,2%), que ha presentat els seus comptes aquest dijous i Mapfre (-4,5%), que tampoc ha convençut amb els seus números. Aquest any el selectiu es revaloritza un 8,5%, després de tancar 2018 amb una caiguda del 15%, fins als 8.540 punts.

BBVA va guanyar un 15% menys, fins als 3.667 milions d'euros, per falta d'extraordinaris, tenint en compte la participació que ostentava a Xile i de la qual es va desfer el juliol de 2018.

Caixabank (+2,76%)per la seva banda, va guanyar 1.266 milions d'euros durant els nou primers mesos de l'any, xifra que implica un 28,4% menys que en les mateixes dates de l'any anterior, i va arrosegar així l'impacte de l'ERO del primer semestre.

També s'han conegut els comptes de Repsol (-1,6%), que va obtenir un benefici net de 1.466 milions d'euros durant els nou primers mesos de l'any, xifra que representa un descens del 32,5% respecte als 2.171 milions d'euros del mateix període de l'exercici anterior; IAG (+2%), el benefici de la qual ha caigut un 27,8%. CIE Automotive, Mapfre (-4,5%), que també ha vist retallades els seus guanys; BME que ha sumat un 8,9% menys al seu benefici.

El més positiu per a l'IBEX ha estat el fort repunt d'Enagás (+5,5%) i el conjunt del sector elèctric, a causa que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha suavitzat de manera important les retallades previstes per a les activitats de distribució i transport d'energia elèctrica. També té previst reduir la retallada prevista per a les xarxes de gas.

A Wall Street, després del nou rècord a l'S&P 500 després de la tercera rebaixa consecutiva de tipus de la Fed i, el que és més important, amb la certesa que les taxes es mantindran en aquests nivells per molt de temps, les vendes s'imposen a causa dels dubtes renovades sobre un acord comercial amb la Xina.

Segons informa Bloomberg, alts oficials de Pequín han posat en quarantena la possibilitat d'arribar a un acord comercial integral a llarg termini amb els EUA, fins i tot quan les dues parts es troben pròximes a signar un tractat de "fase u".

Al continent asiàtic destaca la publicació de les dades d'activitat manufacturera del mes d'octubre de la Xina. Segons ha reportat el PMI, la indústria estén la seva contracció per sisè mes consecutiu, amb un resultat de 49,3, una caiguda de 0,5 dècimes respecte al setembre, quan va ser del 49,8.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Sembla que l'IBEX es resisteix a tancar el buit alcista, per definició suport, que presenta als 9.245 punts. S'ha emplenat durant les últimes dues sessions, però no s'ha tancat o el que és el mateix anul·lat. Però hem de ser cauts a molt curt termini, ja que la debilitat d'alguns dels grans títols del selectiu, com ara Santander (s'ha deixat un 8% des d'ahir) estan molt tocats", apunta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"I la veritat és que no descartem que a curt termini posem rumb a la part inferior del canal alcista, ara als aproximadament 9.120 punts. I mentrestant la sobrecompra diària es comença a relaxar de manera evident, i aplana el camí per al que pot ser, després de la correcció actual, l'inici d'un nou impuls amb objectiu a la resistència que tenim als màxims anuals (9.588)", destaca Rodríguez.

contador