L'IBEX (-0,23%) és incapaç de rebotar després de dues jornades nefastes

El selectiu no aconsegueix reaccionar a l'alça enmig de la pressió política

Nieves Amigo / Javier Melguizo
Bolsamania | 14 nov, 2019 10:49 - Actualitzat: 19:15
bolsamadrid valores ibex portada

IBEX 35

11.501,900

13:21 19/11/24
-1,48%
-172,90

Després de dos dies de caigudes després que PSOE i Podem anunciessin un acord per governar en coalició, el selectiu espanyol ha baixat aquest dijous un 0,23%. Durant aquestes dues jornades nefastes, el selectiu va acumular una reculada del 2% i va acabar perdent el suport clau dels 9.200 punts. Tot i haver recuperat aquest nivell durant part de la jornada d'avui, ha tancat per sota (9.173 punts).

Més enllà del que passa aquí, se segueix també a prop el que passa a l'altre costat de l'Atlàntic.

Els bancs han tornat a patir els números vermells, encara que amb caigudes bastant inferiors a les dels dos últims dies. Sabadell i Bankinter han estat les entitats més castigades, amb retrocessos superiors a l'1%, mentre que CaixaBank ha estat l'únic que s'ha salvat de la cremada amb una lleu pujada del 0,04%.

En el conjunt del selectiu, els valors més castigats han estat ArcerloMittal (-2,95%) i MásMóvil (-2,51%). I en positiu han destacat els guanys de Siemens Gamesa (+ 4,24%) i Meliá Hotels (+1,32%).

Més enllà del que passa a Espanya, se segueix també a prop el que passa a l'altre costat de l'Atlàntic. Les últimes notícies sobre la guerra comercial apunten que el govern xinès considera "una condició important" l'eliminació sincronitzada i proporcional d'aranzels en el marc d'una primera fase d'acord amb els Estats Units.

A més del conflicte aranzels, els inversors segueixen amb atenció les novetats sobre l'impeachment a Donald Trump. El president nord-americà ha dit que no va tenir temps per seguir les compareixences i segueix titllant tot el procés de "circ". Caldrà veure com acaba afectant això a l'opinió que tenen els nord-americans d'ell, encara que són molts els analistes que creuen que el procés de judici polític no prosperarà i que tampoc li penalitzarà de cara a les eleccions de l'any que ve.

I també a l'altre costat de l'Atlàntic, ahir va parlar el president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, davant el Congrés dels EUA, on va tornar a expressar la seva gran preocupació per l'elevat dèficit públic dels EUA. "El pressupost federal es troba en un camí insostenible, amb un deute alt i creixent", va dir.

De tornada a Europa, avui els inversors han comptat amb diverses referències macro rellevants, especialment el PIB de la Zona Euro que va créixer un 0,2% en el tercer trimestre. A més, a Espanya l'IPC es va mantenir al 0,1% l'octubre. A Alemanya, el país es queda a la vora de la recessió després de créixer un 0,1% durant el tercer trimestre davant el -0,1% esperat. A Àsia, el PIB del Japó del tercer trimestre registra un increment del 0,1% trimestral davant el + 0,2% esperat i al +0,3% previ.

ANÀLISI TÈCNICA

"El gràfic de l'espelma d'aquest dijous és senzill. La teoria diu que qualsevol suport que es perfora passa a convertir-se en resistència i el que ha passat avui és que no hem pogut amb la resistència dels 9.200-9.210 punts. Això no vol dir que no puguem a curt termini, ja que el buit baixista d'aquest dimecres als 9.307 punts és una resistència de major calat que la dels 9.210 punts", destaca José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Els 9.200 punts es van perforar aquest dimecres i avui no hem pogut amb ells. Estarem molt atents per tant al tancament de l'espelma setmanal aquest divendres, ja que ens donarà més informació de la que ara mateix tenim", afegeix.

"Tot i això, cal recordar-los que el caire de trading seguirà sent baixista mentre el buit baixista d'ahir no es tanqui. I com a suport més important en aquest moment tenim els mínims de principis d'octubre, als 8.850 punts", conclou l'expert.

contador