L'IBEX (-0,22%) ha donat un gir i ha tancat amb pèrdues després de la investidura de Pedro Sánchez com a president de Govern i davant la relativa calma internacional. Les tensions entre els EUA i l'Iran sembla que han disminuït -de moment-, i això ajuda a les pujades generalitzades a tot Europa. Això sí, són alces moderades i que semblen anar en descens.
Dins de l'IBEX han destacat aquest dimarts les pujades a Grifols (2,74%) (gràcies a una millora de Barclays) i en CIE Automotive (3,38%). A la banda negativa, s'han trobat les energètiques. Endesa (-2,11%), Siemens Gamesa (-2,09%), Iberdrola (-1,9%) i Enagás (-1,53%) s'han endut la pitjor part de la jornada. Al Continu torna a haver-hi molt moviment, amb fortes pujades en Quabit per l'entrada de Carlos Slim i molta volatilitat en Deoleo. A més, crida l'atenció el cas d'Audax Renovables, al contrari que les seves competidores ha tancat amb una revaloració del 13,67%
"L'atenció continua centrada en la situació geopolítica de l'Orient Mitjà, però sembla que els mercats financers ja s'han descomptat els pitjors temors. Els índexs de renda variable europeus van acabar ahir en vermell, però les pèrdues van ser més febles del que es va indicar a l'obertura. els mercats de renda variable dels Estats Units van aconseguir tancar en territori positiu, ja que els inversors van tornar a acudir a les grans empreses tecnològiques. A Àsia, el Nikkei ha pujat un 1,4% aquesta matinada", expliquen els experts de Danske Bank.
El petroli i l'or continuen en el punt de mira, ja que s'han vist especialment impactats per tota aquesta tensió geopolítica. El primer descendeix després de l'últim pujada davant la possibilitat que aquesta situació afecti l'oferta. El Brent baixa ara un 0,8%, fins als 68,32 dòlars, i el West Texas cedeix un altre 0,8%, fins als 62,75 dòlars. Pel que fa a l'or, retalla posicions aquest dimarts després d'avançar amb força durant la passada sessió i marcar els 1.579 dòlars, màxims des d'abril de 2020.
En el capítol de dades, la inflació de la zona euro de desembre se situa a l'1,3% enfront de l'1% de novembre i a l'1,3% estimat. Les vendes al detall, per la seva banda, van créixer un 1% al novembre. Quant a altres aspectes destacats, aquest dimarts arrenquen al Regne Unit tres dies de debat al Parlament sobre el Brexit. A causa de la majoria de Boris Johnson a la Cambra dels Comuns, tot apunta que la sortida hauria d'aprovar fàcilment. L'atenció se centrarà després d'això a la "veritable qüestió", com diuen els experts, que no és altra que negociar un acord comercial amb la Unió Europea (UE).
ANÀLISI TÈCNICA
"L'IBEX tanca sense grans canvis aquest dimarts, mantenint intacte el bon 'feeling' de curt termini. Al cap i a la fi, les caigudes dels últims dies han trobat suport al nivell dels 9.468-9.500 punts (buit alcista de la sessió del 13 de desembre) de manera que, després d'omplir-lo parcialment, però no tancar-lo, el biaix de 'trading' de curt termini roman intacte", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamania.
"L'espelma d'aquest dilluns es tracta d'un 'martell' a nivells de suport. Cosa que vol dir que mentre el preu no tanqui per sota dels mínims d'aquest dilluns (9.492) no tindrem cap senyal de debilitat", matisa.
"Per tant, hi ha la possibilitat que el que tenim davant no és ni més ni menys que un petit retrocés temporal a la línia clavicular d'un potencial 'cap i espatlles' invertit que, si es compleix, apuntaria cap a la zona dels 10.500 punts com a objectiu de pujada mínim teòric. Després, cal dir que el degoteig a la baixa de les últimes dues setmanes encaixa absolutament dins dels paràmetres normals", finalitza l'expert.