Els inversors temen que la Fed provoqui una recessió als EUA
Wall Street registra pèrdues moderades durant la qual pot ser una jornada molt volàtil després de la caiguda de dijous, que va esborrar els forts guanys que havien registrat els índexs novaiorquesos durant les tres primeres sessions de la setmana.
El ral·li alcista de dimecres ha quedat en un miratge i la renda variable nord-americana ha tornat a mínims anuals. La incertesa a curt termini és màxima i tot dependrà de si finalment es perden aquests mínims anuals.
Una de les variables que cal vigilar és e mercat de deute, ja que la rendibilitat del bo nord-americà es va disparar aquest dijous per sobre del 3%, cosa que va perjudicar sobretot el sector tecnològic. La massacre al mercat de bons, que s'està produint en un entorn de fortes caigudes per a la renda variable, exemplifica els nervis dels inversors i la manca de refugis segurs en aquests moments.
PERILL EN EL NASDAQ
En aquest escenari, César Nuez, analista de Bolsamanía, comenta que "les fortes caigudes del 5% al Nasdaq anul·len la figura per a un rebot que vam veure dimecres i omplen de núvols negres el futur tècnic de l'índex".
Per Nuez, "plou sobre mullat, perquè no hem d'oblidar la finestra baixista (dos buits baixista sense cobrir) dibuixada a l'abril. Després de realitzar una retirada temporal a la mitjana de 200 sessions, sembla molt probable que acabem veient una continuació de les caigudes fins al nivell dels 12.000 punts”.
"El pitjor del tot", conclou aquest expert, "és que podríem estar davant d'un canvi de tendència a llarg termini. Només veurem un senyal de fortalesa si aconsegueix superar la resistència dels 13.556 punts, màxims de dimecres".
ELS TEMORS DEL MERCAT
Que Powell descartés pujades de 75 punts bàsics va provocar un rebot important, però aquest dijous els analistes van centrar la seva atenció en el perill que suposa l'enduriment monetari i els riscos creixents que es produeixi una recessió.
"Les parts més cares del mercat van ser les que més van patir en la venda massiva de dijous. A banda d'un augment continu en els rendiments, no hi va haver un flux de notícies específic, cosa que suggereix que la liquidació forçosa podria haver-hi influït", argumenten des de Julius Baer.
"La Fed continuarà amb el seu cicle d'enduriment més ràpid i agressiu en quatre dècades. Alhora, les expectatives de creixement global es revisen contínuament a la baixa, amb la guerra a Ucraïna i l'estratègia zero-Covid-19 de la Xina com a comodins“, afegeixen des del banc suís.
"Com a tal, la capacitat de la Fed per dissenyar un aterratge suau està lluny de ser un fet. Les accions de tecnologia també van estar sota una enorme pressió a causa de l'augment dels rendiments, ja que el sector ha estat cotitzant amb una prima al mercat general ateses les millors perspectives de creixement", conclouen.
Per la seva banda, l'exvicepresident de la Fed, Richard Clarida, ha posat més llenya al foc en comentar que els tipus han de pujar fins a "territori restrictiu del 3,5% fins i tot si la inflació es modera de forma important als propers mesos" .
INFORME D'OCUPACIÓ I ALTRES MERCATS
A l'agenda econòmica, destaca l'informe d'ocupació del mes d'abril, que ha conclòs que la primera economia del món ha creat 428.000 llocs de treball no agrícoles, enfront dels 400.000 previstos i els 428.000 del mes anterior. A més, la taxa d'atur es manté al 3,6% enfront del 3,5% esperat. S'està prestant especial atenció a l'evolució dels salaris, que han pujat un 0,3%, dada inferior a la del 0,4% prevista.
El barril de cru West Texas repunta un 1% (109,35 dólars) i el barril Brent puja un 1,22% (112,25 dólars), mentre l'euro s'aprecia un 0,3% (1,0575 dólars). A més, l'unça d'or avança un 0,06% (1,877 dólars). Finalment, el bitcoin es deixa un 0,75% (35.816 dólars) després de registrar la pitjor jornada des del gener; i la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 3,12, el nivell més alt des del 2018.