Els tres factors tenen a veure amb les incerteses que arriben des dels Estats Units
Les borses estan 'fluixes'. Aquesta és la realitat actual, que va quedar patent amb les fortes caigudes que es van veure, un cop més, aquest dilluns a banda i banda de l'Atlàntic. La setmana ha començat amb dubtes i la primavera, que arrenca aquest dimarts, s'aventura complicada, especialment si la Reserva Federal (Fed) li dona per ser més agressiva del que es preveia (les conclusions de la reunió de política monetària de dos dies es coneixeran demà, dimecres) i si a Donald Trump se li ocorre confirmar aquest mateix divendres, tal com s'especula, que els Estats Units imposarà aranzels per valor de 60.000 milions de dòlars a la Xina.
Els experts de Link Securities reconeixen que, a la renovada tensió que travessen les borses, hi té molt a veure -o tot a veure- el que arriba des dels Estats Units. Específicament, s'identifiquen tres factors que, des del seu punt de vista, estan provocant ara malestar i caigudes a les places mundials, i els tres estan relacionats amb el que passa a l'altra banda de l'Atlàntic.
"Si els membres del FOMC es decanten per reflectir en el seu diagrama de punts una quarta pujada dels tipus d'interès oficials el 2018, cosa que el mercat no descompta, tant la renda fixa com la renda variable van a passar-ho molt malament", adverteixen des de Link
1. La situació d'aparent 'caos' per la qual està travessant el Govern nord-americà, situació cada vegada més enrarida per la investigació del paper que van tenir els pirates informàtics russos en les eleccions presidencials de 2016. El president nord-americà no aconsegueix que aquest assumpte es tanqui i les investigacions, liderades pel fiscal Robert Muller, continuen endavant amb pas ferm.
2. La possibilitat que durant la reunió del Comitè de Mercat Obert de la Fed (FOMC), que s'inicia aquest dimarts i acaba aquest dimecres, els seus membres decantin per quatre pujades de tipus el 2018 (la de demà, que el mercat dona per feta, i tres més).
3. El debat generat per la decisió de l'Administració nord-americana d'imposar tarifes a l'acer i l'alumini importat i l'amenaçada d'establir nous impostos per a les exportacions xineses si aquest país no actua amb reciprocitat en matèria comercial.
"Aquests factors estan generant una elevada incertesa entre els inversors en un moment en què aquests no han acabat de recuperar la confiança al mercat després de les fortes caigudes que va experimentar la renda variable mundial fa una mica més d'un mes", assenyalen els experts de Link Securities al seu informe diari.
"LA RENDA FIXA I LA RENDA VARIABLE VAN A PASSAR-HO MOLT MALAMENT"
D'aquests tres factors, els analistes de Link reconeixen que el que més els preocupa a curt termini de cara a una possible reacció negativa dels mercats és la reunió del FOMC. "Si els membres d'aquest Comitè es decanten per reflectir en el seu diagrama de punts una quarta pujada dels tipus d'interès oficials el 2018, cosa que el mercat no descompta, tant la renda fixa com la renda variable van a passar-ho molt malament", adverteixen des de Link.
Pel que fa a la situació d’"aparent descontrol" per la qual travessa el Govern de Donald Trump, aquests experts creuen que "és una cosa consubstancial al personatge i, per tant, cosa amb la qual els mercats s’hauran d'acostumar a viure".
Respecte a la possibilitat d'una guerra comercial a gran escala, des de Link sostenen que "la sang no arribarà al riu" perquè a ningú li interessa. "Sí que pensem, però, que els Estats Units renegociarà els seus acords comercials, alguns obsolets i injustos, bé cal dir-ho, però que ho farà d'acord amb els seus socis i aliats, els quals també estan interessats en que la Xina col·labori i obri els seus mercats als productes estrangers en condicions de reciprocitat", conclouen aquests experts.