Les patronals de banca: el client paga l'impost d'hipoteques a països europeus

AEB, CECA i UNACC insisteixen que el consumidor ha d'assumir aquest cost

Bolsamanía
Europa Press | 29 oct, 2018 15:08 - Actualitzat: 15:08
ep ose maria roldan declarala presentacionlos resultadosla banca
EUROPA PRESS - Archivo

Les patronals de la banca asseguren que el pagament de l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats (AJD), sobre el qual s'espera una resolució del Tribunal Suprem el 5 de novembre, a la constitució d'una hipoteca correspon al client a la resta de països europeus on hi ha un tribut similar.

En concret, les principals associacions bancàries argumenten que el subjecte passiu de l'impost, és a dir, qui ha de pagar-lo, és el prestatari, el client, en països com França, Itàlia, Luxemburg, Portugal o Àustria, segons assenyalen en un comunicat conjunt AEB, CECA i UNACC.

En aquest sentit, les patronals raonen que a les comunitats espanyoles amb capacitat normativa en aquesta matèria, el País Basc i Navarra, les lleis forals també estableixen que el subjecte passiu és el client.

Les patronals assenyalen que el principal interessat en la hipoteca és el client i que "el préstec i la hipoteca formen una sola realitat econòmica", perquè sense hipoteca "el préstec tindria unes condicions menys atractives, com els crèdits de consum".

Així, expliquen que només si és el client, el subjecte passiu, s'entenen les bonificacions per edat, minusvalidesa o família nombrosa, que la llei de subrogació hipotecària eximeixi del pagament d'aquest impost o que al valor de la casa en calcular la plusvàlua s'inclogui l'AJD.

SENSE RETROACTIVITAT, PER SEGURETAT JURÍDICA

Pel que fa a la possibilitat que s'apliqui retroactivitat la decisió del Suprem, els bancs asseguren que "han actuat en tot moment d'acord amb la llei", de conformitat al Reglament de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats de 1995.

Les entitats de crèdit "necessiten actuar amb seguretat jurídica, sobretot al mercat hipotecari, atès que els terminis de vigència dels contractes són molt llargs", diu el comunicat, que reclama que la sentència "no ha de tenir efecte retroactiu".

contador