Les borses ignoren les alertes de crisi a Alemanya i l'IBEX recupera els 8.700

El govern alemany es planteja abandonar la seva política d'equilibri pressupostari

Virginia Mora
Bolsamania | 19 ago, 2019 10:09 - Actualitzat: 18:39
bolsasobrevalorado

IBEX 35

11.473,900

14:00 24/12/24
0,33%
38,20

Les borses europees han tornat a respirar per segona jornada consecutiva. L'IBEX ha pujat un 0,73% i ha recuperat els 8.700 punts; mentre París, Frankfurt i Londres han pujat un 1%. I totes, animades per les noves perspectives d'estímul econòmic. Si fa uns dies era el Banc Central Europeu (BCE) el que reconeixia estar preparant un "fort paquet de mesures" per a la seva reunió de setembre, ara Alemanya ha reconegut que es planteja abandonar la seva política d'equilibri pressupostari per lluitar contra l'amenaça de recessió. De fet, el Bundesbank ja alerta que els problemes són més a prop del que es creu.

A més Donald Trump ha negat estar preocupat davant una possible desestabilització de l'economia nord-americana, i ha assegurat que veu molt poc risc de recessió. I al seu torn, ha tornat a donar una treva de 90 dies a Huawei. Cosa que ha dut Wall Street a arrencar la jornada amb pujades de l'1%.

A la borsa espanyola ha destacat, d'una banda la pujada de PharmaMar, després d'anunciar que demanarà als EUA el registre d'un nou fàrmac contra el càncer de pulmó. Els seus títols han pujat un 28,8%. D'altra banda, a l'IBEX-35, cal esmentar l'avanç de MásMóvil, que ha estat la millor del selectiu amb un repunt superior al 6,4%, enfront de les caigudes que han registrat BBVA (-2,1%), Bankinter (-1,65%) i Caixabank (-1,29%).

Aquest cap de setmana el ministre alemany de Finances, Olaf Scholz, ha assegurat que la major economia de l'Eurozona té força fiscal suficient per mitigar qualsevol crisi econòmica futura, de manera que, si arriba, Alemanya li plantarà cara "tota la seva força". De fet, va suggerir que Berlín podria aprovar al voltant de 50.000 milions d'euros de despesa addicional, cosa que suposaria abandonar la política d'equilibri pressupostària, coneguda com a 'zero negre', però no va donar cap pista que indiqués que es faria de forma imminent. No obstant això, podria ser abans del previst, ja que el Bundesbank ha confirmat que la 'locomotora europea' està a un pas de la recessió.

Com diuen els experts de CMC Markets, "això en si mateix és significatiu, a causa de la tendència d'Alemanya a errar cap a la prudència fiscal", però tot i que és cert que les dades econòmiques de la setmana passada van ser "decebedores", també ho és que encara "estan lluny de ser prou dolentes com per portar el govern alemany a desviar-se de la seva política de dèficit zero".

Però els estímuls no acabarien aquí, ja que el Banc Central de la Xina ha revelat que reformarà els tipus d'interès amb la intenció de reduir el cost dels préstecs per a les empreses i revitalitzar l'economia, que està patint, i molt, per la guerra comercial que el gegant asiàtic manté amb els EUA. Les borses asiàtiques han tancat en verd després d'aquesta notícia, liderades per la Xina continental. Mentre que Wall Street ha optat aquest dilluns per sumar un altre 1%.

Precisament, sobre la guerra comercial ha parlat el president nord-americà Donald Trump, que ha insistit que encara "no està llest" per signar un acord amb Pequín. De fet, el republicà intenta treure ferro als temors dels inversors sobre una recessió, rebutjant que el conflicte amb la Xina estigui fent mal als EUA, i ha remarcat que la seva administració ho està fent "tremendament bé". Així mateix, ha incidit que abans d'arribar a un tracte, li agradaria que primer la Xina resolgués les protestes de Hong Kong de manera "humanitària". "Crec que seria molt bo per a l'acord comercial".

I, alhora, Trump segueix pressionant la Reserva Federal (Fed) perquè abaixi els tipus. Aquesta setmana els bancs centrals tornaran a ser protagonistes, ja que durant els propers dies es coneixeran les actes de l'última reunió de la Fed i del BCE. I, a més, aquesta setmana se celebra el simposi Jackson Hole, durant el qual la intervenció de Jerome Powell serà seguida amb lupa pels inversors, a la recerca de qualsevol pista que avanci el camí que seguirà el banc central durant els propers mesos.

D'altra banda, els rendiments dels bons del Tresor nord-americà, que han causat incertesa a nivell mundial per la possible recessió que avançava la inversió de la corba de tipus que es va produir la setmana passada, mostra ara signes de recuperació.

Al pla macroeconòmic aquest dilluns s'ha conegut la dada final de la inflació de l'Eurozona el juliol, que s'ha debilitat a l'1%, el seu nivell més baix des 2016, i el compte corrent de la regió de l'euro (el superàvit ha caigut un 40% en el sisè mes de l'any).

contador