Estats Units va tancar la passada jornada amb retallades superiors al 2%
Els inversors tornen de vacances i sembla que res no ha canviat. Just com va ocórrer durant la setmana passada, abans de l'aturada dels festius, Wall Street torna a comportar-se amb brusquedat (en aquest cas, caient més d'un 2% aquest dilluns) i les borses europees repliquen la caiguda aquest dimarts (Ibex: -0,96%; Cac: -0,84%; Dax: -1,35%; EuroStoxx: -0,95%). Les tecnològiques segueixen marcant el pas a l'altre costat de l'Atlàntic -dominades per la feblesa- i així és impossible pujar. Els dubtes persisteixen i les places europees també ho noten.
Allò que el president Donald Trump va donar als mercats, ara els hi pren, assenyala David Madden, analista de CMC Markets al Regne Unit. "Al començament d'any, els mercats borsaris nord-americans van aconseguir rècords gràcies a la iniciativa fiscal de Trump, però ara la seva guerra comercial i els seus atacs a Amazon estan espantant els inversors", afegeix Madden.
Amazon va caure més d'un 5% aquest dilluns després que el president dels Estats Units critiqués obertament el marc fiscal de la companyia, que perjudica el sistema postal nacional i destrueix el comerç detallista, va dir.
"Solament els ximples, o pitjor, diuen que el nostre deficitari servei de correus guanya diners amb Amazon. Estan perdent una fortuna i això ha de canviar-se. A més, els nostres detallistes que paguen els seus impostos estan tancant tendes per tot el país... No hi ha igualtat de condicions!", ha afirmat el president nord-americà, com és habitual, en el seu compte personal en Twitter.
Cal recordar que aquest dilluns van entrar en vigor els aranzels de la Xina sobre alguns productes específics dels Estats Units i això, diuen els experts, també va sacsejar la confiança dels inversors. *Beijing ha decidit imposar gravàmens sobre productes nord-americans per valor aproximadament de 3.000 milions. Els analistes valoren aquesta resposta com a tèbia tenint en compte que els aranzels de Donald Trump ascendeixen a 60.000 milions de dòlars. "La pilota ara està en la teulada de Trump i els operadors estan esperant que el president dels Estats Units faci el següent moviment", assenyala David Madden.
D'altra banda, aquest dimarts el calendari porta les dades de desocupació de març a Espanya (cau a mínims de nou anys), on també hi haurà subhasta de lletres. A més, s'han conegut els PMIs manufacturers d'Europa de març (el PMI de la Zona Euro va quedar en 56,6, en línia amb l'esperat i igual que el mes previ). En l'àmbit empresarial, la notícia del dia serà l'estrena en borsa de Spotify. Quant a l'aspecte tècnic de l'Ibex, els experts de '*Bolsamanía' adverteixen: "La fase correctiva segueix vigent en l'índex espanyol perquè els màxims i mínims decreixents romanen intactes, i així no es puja".