BBVA, Iberdrola, Telefónica, Santander i Inditex allunyen l'IBEX dels 10.100 punts

El banc basc segueix afectat per la depreciació de la lira turca

  • Escàs optimisme a Europa després de la treva comercial entre els EUA i la Xina
Nieves Amigo / César Vidal
Bolsamania | 21 mai, 2018 10:00 - Actualitzat: 18:06
cbtradewarchinausa7 short1

Les borses europees (que no han comptat aquest dilluns amb la referència del DAX alemany) han tancat amb guanys després de l''acord' entre la Xina i els Estats Units. No obstant això, l'IBEX 35 (-0,45%. 10.066,50 punts) ha finalitzat en negatiu a causa de la pressió baixista de BBVA (-1,09%), Iberdrola (-1%), Telefónica (-0,97%), Santander (-0,71%) i Inditex (-0,65%). La difícil situació que travessen les divises dels emergents (la lira turca ha marcat nous mínims), ha continuat pressionant els grans de l'IBEX.

IBEX 35
11.435,700
  • -0,28%-31,60
  • Max: 11.474,90
  • Min: 11.399,10
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.289,95
17:35 23/12/24

Els valors més baixistes de l'índex han estat Arcelor Mittal (-2,09%), Mapfre (-1,41%) i Acerinox (-1,39%). En positiu, han tancat poques companyies. Acciona (+1,42%), Ferrovial (+0,95%), l'aerolínia IAG (+0,87%), i Amadeus (+0,73%) n’han estat les més alcistes.

Al Mercat Continu, s'han produït diversos moviments destacats. Adolfo Domínguez s'ha disparat un 11%, seguit de Clínica Baviera (+8%), Prisa (+6%), i Solaria (+6%). Per la seva banda, Vértice 360ª ​​ha baixat un 8%, seguit d’Adveo (-2,9%), OHL (-2,6%) i FCC (-2,2%).

INCERTESA A ITÀLIA

A més de les notícies relacionades amb els Estats Units, la jornada tenia un altre protagonista, i torna a ser Itàlia. El Moviment 5 Estrelles i la Lliga Nord han arribat a un acord sobre qui serà el primer ministre i aquest dilluns ho han de comunicar al president de la república, Sergio Mattarella, juntament amb el seu programa de Govern.

Itàlia fa un pas més per tenir finalment un govern, encara que bé és cert que aquest Executiu populista no és en absolut del grat del mercat. El FtseMIB, principal índex borsari italià, cau un 1,6%, afectat per la incertesa política que portarà el nou Executiu.

Els experts de Danske Bank adverteixen que s'acosta un enfrontament entre la Unió Europea i el Govern italià pel caràcter radical d'aquest últim. Un tema que de ben segur centrarà les portades de l'opinió pública europea durant els propers mesos.

La implementació dels compromisos centrals previstos en l'acord de Govern a Itàlia, incloent-hi l'establiment d'una renda bàsica de 780 euros, provocaria un "significatiu increment" del dèficit italià i suposaria un augment del risc per als comptes públics d'Itàlia, ha advertit l'agència de qualificació Fitch.

Michael Hewson, estrateg en cap de CMC Markets a Londres, destaca les coses positives de l’"ajornament de les tensions entre els Estats Units i la Xina". No obstant això, adverteix que la UE s'acosta cada dia que passa a la data límit de l'1 de juny per la seva pròpia exempció aranzelària i recorda que continua oberta la crisi entre els Estats Units i l'Iran, una crisi que ha generat una pressió addicional sobre la UE, que ha de preservar els interessos comercials de les seves companyies a la zona.

Amb tot, cal destacar que el petroli, que pujava un 1% a primera hora, ara s'ha reduït els seus guanys (el barril Brent puja un 0,1%, fins als 78,57 dòlars, i el West Texas avança un 0,6%, fins als 71,68 dòlars).

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX

"Tot i que des del punt de vista de l'anàlisi tècnica les caigudes dels últims dies encaixen dins dels paràmetres normals, no m'acaba de convèncer el que tinc davant, sobretot perquè estem veient l'IBEX caure en un entorn en què la resta dels nostres veïns sí que són capaços de continuar amb les pujades", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"És a dir, el que està feble, com ja ha passat en tants moments recents, és el nostre selectiu. I molt em temo que això no se solucionarà de forma ràpida, li prendrà el seu temps. El problema no és altre que el deteriorament que està experimentant el sector financer del nostre país amb BBVA i Santander al capdavant i també per Telefónica", afegeix aquest expert.

"Els nous fronts en forma de borrasca venen de les devaluacions continuades, sobretot per part de la lira turca i del peso argentí. I també, encara que de moment en menor mesura, del real brasiler. I és clar, sense els dos grans bancs del nostre país i sense l'operadora és impossible que el nostre IBEX doni continuïtat a les pujades de les últimes setmanes. Tècnicament hi ha la possibilitat de cercar la zona de suport dels 9.940-9.950 punts en qualsevol moment i per sota, els 9.800 punts", conclou Rodríguez.

contador