Les borses europees no aixequen cap: l'Ibex se situa a només 100 punts dels 9.250

El selectiu espanyol segueix marcant mínims anuals, el Dow Jones es va deixar aquest dijous un 3%, el Nikkei ha perdut un 4%...

  • Donald Trump ha fet realitat les amenaces i ha imposat aranzels per valor de 60.000 milions de dòlars a Xina
  • La Unió Europea ha quedat exclosa, de moment, dels aranzels a l'acer i l'alumini
Nieves Amigo
Bolsamania | 23 mar, 2018 13:53 - Actualitzat: 13:53
campaign 2016 trump 37

La patacada en les borses continua aquest divendres i sembla que no té intenció de remetre. Els índexs venien 'dubtant' en els últims temps i Donald Trump ha propiciat que confirmin el seu mal moment plantejant una guerra comercial que, de moment, ha començat per Xina. 60.000 milions de dòlars en aranzels ha anunciat el president nord-americà per al gegant asiàtic, mentre que la Unió Europea (UE), tal com esperaven els responsables comunitaris, ha quedat de moment exclosa dels aranzels a l'acer i a l'alumini.

IBEX 35
11.655,300
  • 0,58%66,90
  • Max: 11.720,70
  • Min: 11.611,90
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.100,36
14:04 20/11/24

Així doncs, primera fitxa moguda en el tauler i punt per a Donald Trump. Ara s'espera la resposta de la Xina i caldrà veure fins a quin punt aquesta situació es pot tensar i, sobretot, afectar el creixement econòmic. L'ordre establert fins ara es trenca i el temor és que acabi esquerdant-se per complet. Caldrà comprovar què ocorre finalment perquè, dit sigui de pas, alguns experts no veuen tan malament aquest moviment de Trump perquè, de fet, creuen que la Xina s'està comportant de forma abusiva, passant per sobre de les normes de la competència.

El que és clar és que aquest divendres tanquem una altra setmana decebedora per als mercats en la qual l'Ibex, després de pujar moderadament en les dues prèvies, ha confirmat clarament el seu mal moment (es deixa, de moment, un 4% en l'acumulat setmanal). Al llarg de la setmana, segons apunten els analistes, la qual cosa s'ha demostrat és que les tensions de fons, lluny de dissipar-se, s'han intensificat. "En l'àmbit comercial, la qual cosa ha ocorregut no ha estat positiu. Els Estats Units obre un nou front amb la Xina mentre relaxa el seu enfrontament amb la UE, després de concedir una exempció temporal dels aranzels a l'acer i alumini que haurien d'haver començat avui", assenyala Michael Hewson, analista en cap de CMC Markets a Londres.

Per tant, els mercats continuen dominats aquest divendres pel temor a una guerra comercial entre la Xina i els Estats Units. Els índexs es deixen més d'un 1% (Ibex: -1,37%. 9.357 punts) després de les caigudes del 3% d'ahir en el Dow Jones i del 4% en el Nikkei. De moment, l'última hora assenyala que la Xina planeja respondre amb aranzels de 3.000 milions de dòlars a les importacions nord-americanes.

En un altre ordre de coses, aquest dijous Luis de Guindos, tal com s'esperava, va ser designat formalment com a nou vicepresident del Banc Central Europeu (BCE) pels líders de la Unió Europea (UE). Des de Danske Bank veuen a Guindos "menys dòcil que Vitor Constâncio, però encara amb perfil de 'colom'". Guindos començarà a treballar en el seu nou càrrec l'1 de juny per un període no renovable de vuit anys.

Quant a les cites econòmiques de la jornada d'aquest divendres, poques dades en l'agenda més enllà de les referències d'habitatges nous als Estats Units. Això sí, recordin que S&P es pronunciarà sobre la qualificació d'Espanya aquesta nit. S'espera que la millori fins a 'A-'.

contador