L'IBEX-35 cotitza amb pujades de l'1% a un dia de la reunió de la Fed

Es manté per damunt del nivell dels 8.700 punts

  • L'índex espanyol acaba de tancar la seva pitjor setmana des de les caigudes posteriors al Brexit
  • La Reserva Federal dels EUA i el Banc del Japó decidiran els seus tipus d'interès aquest dimecres
Marco Collado
Bolsamania | 19 set, 2016 07:40 - Actualitzat: 12:53
Ibex 35 bolsa

L'IBEX-35 cotitza amb pujades d'al voltant de l'1% i supera el nivell dels 8.700 punts el dia abans de la reunió de la Reserva Federal dels EUA (Fed). Però aquesta no és l'única reunió d'un banc central aquesta setmana. Al comunicat sobre política monetària de la Fed d'aquest dimecres el precedirà la decisió sobre tipus del Japó, de manera que s'acosten sessions mogudes als mercats.

IBEX 35
11.720,900
  • -1,50%-178,40
  • Max: 11.877,20
  • Min: 11.703,80
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.341,45
17:35 10/01/25

En aquest sentit, els valors que més pugen són Dia, al voltant d'un 2,5%, i Repsol i ArcelorMittal que ho fan al voltant de l'1,8%. Per contra, CaixaBank és el valor que cau més, per sobre del 0,6%, mentre que Banco Popular experimenta caigudes al voltant del mig punt percentual i Bankia es manté pla.

En l'àmbit empresarial espanyol, aquesta setmana presenta resultats Inditex i els analistes esperen que aconsegueixi una xifra rècord durant el seu primer semestre fiscal. Les accions de l'empresa s'han revaloritzat un 20% des dels mínims de febrer i la seva cotització és a prop de màxims històrics. En aquests moments, el valor de l'índex espanyol cotitza amb pujades de l'1,2%.

ÍNDEXS EUROPEUS I ALTRES MERCATS

Aquesta setmana presenta resultats Inditex i els analistes esperen que aconsegueixi una xifra rècord

Les borses europees es mantenen en línia amb el selectiu espanyol. Així, totes en zona positiva, són les borses de Londres, Lisboa i de París les que pugen més, al voltant de l'1,4%, mentre que l'alemanya ho fa de forma més lleugera, al voltant del 0,8%.

El preu del barril Brent repunta aquest dilluns al voltant de l'1,2% després de les declaracions de Veneçuela, i cotitza al voltant dels 46,35 dòlars. El país sud-americà ha dit que tant els productors afiliats a l'OPEP com els que no pertanyen a l'organització estan a prop d'arribar a un acord sobre la producció que estabilitzi els preus del cru.

En el pla macroeconòmic es viurà una sessió sense gaire dades. Avui dilluns la borsa de Tòquio ha estat tancada per festiu i a Europa, l'única dada rellevant és la balança per compte corrent de la Zona Euro.

LA MIRADA EN ELS BANCS CENTRALS

Ha arribat la setmana que tots els inversors miraven durant l'estiu. La política monetària serà la clau de les properes sessions, en què els bancs centrals dels EUA i el Japó decidiran si ho deixen tot com està o, en canvi, sorprenen al mercat amb un canvi inesperat.

Si la setmana passada el Banc d'Anglaterra ajornava una possible retallada de tipus a desembre, les enquestes esperen el mateix de la Fed. "La inacció de la Fed és una bona notícia i contribueix a estabilitzar els mercats de capitals perquè els tipus d'interès seguiran baixos molt temps", opinen els analistes de Bankinter. Durant les últimes setmanes s'ha estat especulant sobre la possible pujada de tipus per part del banc central dels EUA, però les últimes dades macro presentades sembla dissipar les possibilitats que això passi.

Les enquestes esperen que la Fed ajorni una possible retallada de tipus a desembre

"La Fed donarà una orientació de tipus a l'alça encara que de manera molt lenta i gradual. No en va, l'evolució de la productivitat als EUA i la situació econòmica internacional anticipen un creixement potencial inferior al registrat en cicles econòmics anteriors", matisen els experts del banc.

Al Japó la situació és diferent. És difícil que el banc central modifiqui els seus tipus d'interès, i en cas de canviar-los aniria cap a uns tipus encara més baixos. El país nipó té poc marge de maniobra en la seva política monetària, de manera que la majoria dels analistes espera que els asiàtics no moguin peça fins que ho faci la Fed.

Així, els analistes de Bankinter consideren que "el BoJ ho té una mica més difícil perquè malgrat els esforços realitzats en política monetària, l'activitat econòmica continua estancada i la inflació acumula cinc mesos en negatiu", per això, els experts no descarten que "sorprengui positivament" als mercats.

contador