Lagarde: "L'impacte final sobre els préstecs en mora s'endarrerirà uns quants anys"

"Durant aquesta etapa, és massa aviat per predir la trajectòria de la qualitat dels actius"

César Vidal
Bolsamania | 09 nov, 2021 18:14
ep christine lagarde presidenta del bce 20210708164904
BCE

Christine Lagarde, presidenta del Banc Central Europeu (BCE), ha comentat que “durant aquesta etapa, és massa aviat per predir la trajectòria de la qualitat dels actius” dels bancs. En aquest sentit, ha afegit que “els indicadors avançats ja estan mostrant signes de deteriorament”.

Tot i això, ha afegit, durant la seva intervenció al Fòrum del BCE sobre supervisió bancària, que "l'impacte final sobre els préstecs en mora només es produirà amb un retard de diversos anys i dependrà fonamentalment de la solidesa de la recuperació. Els bancs deuen comptar amb controls de risc sòlids per estar alertes a aquests riscos i abordar-los des del principi”.

"La pandèmia ha estat una crisi excepcional. Però la resposta va ser igualment excepcional. La supervisió europea ha assegurat que, a diferència de l'última crisi, els bancs actuessin com a amortidors, en lloc d'amplificadors", ha assenyalat la dirigent.

Per Lagarde, "cal una perspectiva sistèmica en situacions d'estrès per evitar una excessiva dependència del cicle econòmic en el sistema financer. I segon, calen regles comunes per prevenir l'arbitratge regulador".

"Ara que la recuperació està en marxa", ha afegit, "la supervisió europea segueix a prop l'acumulació de riscos. No obstant, perquè els bancs prosperin al món posterior a la pandèmia, també han d'acceptar els canvis que ha provocat" .

"Estic segur que això és possible", ha valorat. "Així com el sector bancari ha contribuït a una solució reeixida a aquesta crisi, també en pot proporcionar un per al nostre proper desafiament: facilitar la transformació de les nostres economies cap a un futur més verd i digital".

APOSTAR PER LA DIGITALITZACIÓ

Així, ha demanat a les entitats que apostin per la digitalització per augmentar-ne la rendibilitat. "Mantenir l'enfocament en la digitalització podria permetre als bancs arribar als clients sense tenir una xarxa de sucursals densa", ha explicat Lagarde.

"Es podrien introduir nous productes i serveis a un cost marginal molt baix. I els preus es podrien millorar utilitzant tècniques de dades avançades. A Europa, una sèrie de bancs exclusivament digitals ja estan liderant el camí, en mostrar com la digitalització pot generar més retorns i ajudar a millorar la rendibilitat", ha conclòs.

ADAPTAR-SE AL CANVI CLIMÀTIC

Sobre el canvi climàtic, ha dit que “els riscos imminents associats amb el canvi climàtic i la degradació ambiental també exigeixen que els bancs adaptin la seva manera de fer negocis”.

"La prova de resistència del BCE per a tota l'economia va revelar que les probabilitats d'incompliment de les carteres de préstecs corporatius dels bancs més vulnerables podrien augmentar un 30% en un escenari en què no s'abordi el canvi climàtic", ha advertit.

"Actualment", ha recordat, "pocs bancs han integrat aquests riscos en les seves estratègies o processos de gestió de riscos existents. Tots estan encara molt lluny de complir amb les expectatives de supervisió que hem establert a la nostra guia sobre riscos ambientals i relacionats amb el clima".

"Tots sabem que el temps s'acaba", ha dit. "Per tant, els bancs han d'actuar ara per estar preparats per a una economia neutral en carboni per al 2050. Han d'adaptar les estratègies i les pràctiques de gestió de riscos per garantir que els seus models comercials siguin resistents a curt, mitjà i llarg termini".

contador