Entre els inversors tornen a pesar els temors de la recessió
La majoria de les borses asiàtiques han tancat aquest dilluns la primera sessió de la setmana amb caigudes. La por de la recessió torna a pesar entre els inversors, i augmenten les expectatives que els bancs centrals de tot el món segueixin endurint les polítiques monetàries. Precisament aquesta jornada han estat protagonistes tant el Banc Central de la Xina (PBoC per les sigles en anglès), que ha decidit mantenir els tipus d'interès a mitjà termini, com el Banc del Japó, que ha confirmat que mantindrà la política ultra laxa per garantir que arriba a l'objectiu d'inflació del 2%.
Aquest dilluns, el Nikkei 225 ha acabat amb una caiguda de l'1,25%, mentre que el Topix ha perdut un 0,93%. L'índex Hang Seng de Hong Kong, per part seva, s'ha deixat un 0,62%, i el Hang Seng Tech ha baixat un 1,84%.
El Shanghai Composite de la Xina continental ha aconseguit retallar les pèrdues que estava registrant i al final ha acabat amb un guany del 0,2%, mentre que el Shenzhen Component ha pujat lleugerament.
A Austràlia, l'S&P/ASX 200 ha baixat un 1,4%. El Kospi de Corea del Sud també s'ha aconseguit recuperar de les pèrdues anteriors i ha tancat un 0,2% amunt. L'índex MSCI més ampli d'accions d'Àsia-Pacífic fora del Japó ha acabat la jornada amb pèrdues del 0,80%.
El PBoC ha renovat els préstecs a mitjà termini que vencien i ha mantingut el tipus d'interès sense canvis per segon mes, reforçant les expectatives que les condicions continuaran sent flexibles per ajudar l'economia afectada per la pandèmia. En concret, ha mantingut el tipus d'interès dels préstecs a mitjà termini al 2,75%, sense canvis respecte a l'operació anterior.
Una decisió àmpliament criticada pels experts de Pantheon Macroeconomics. "Malgrat la feblesa de l'economia, el PBoC s'absté de fer una àmplia flexibilització monetària. Veiem això com un reconeixement implícit que la política monetària és en gran mesura ineficaç per donar suport al creixement sota les limitacions actuals, especialment els problemes del mercat immobiliari i la política de 'zero Covid'. En altres paraules, la Xina està atrapada en un parany de liquiditat", apunten.
També diuen que "la retallada dels tipus també exerciria una pressió més gran sobre el renminbi", per la qual cosa esperen que la Xina "es recolzi en la política fiscal per gestionar el creixement, mentre que la política monetària només té un paper acomodatici".
JAPÓ ES MANTÉ ULTRA LAX
Per part seva, el Banc del Japó ha anunciat que mantindrà la seva política monetària ultra laxa per garantir que s'assoleixi el seu objectiu d'inflació del 2% de manera sostenible i estable. Així ho va dir dissabte el governador de l'entitat, Haruhiko Kuroda.
"Com és probable que la inflació general del Japó caigui per sota del 2% al proper any fiscal, el Banc del Japó continuarà amb l'alleujament monetari", va apuntar Kuroda en un seminari del G30.