La Xina manté sense canvis els tipus dels préstecs i les borses d'Àsia cauen

Totes les mirades es dirigeixen aquest dimecres cap a la Reserva Federal

Bolsamanía
Bolsamania | 20 set, 2023 10:02
pboc, beijing, peoples bank, china

NIKKEI 225

38.283,850

00:00 22/11/24
0,68%
257,68

El Banc Popular de la Xina (PBoC, per les sigles en anglès) ha mantingut aquest dimecres sense canvis els tipus d'interès de referència dels préstecs a un any i cinc anys al 3,45% i al 4,2%, respectivament. La decisió ha provocat caigudes a la majoria de mercats de la regió Àsia-Pacífic.

Cal recordar que el PBoC va retallar per última vegada els tipus dels préstecs a un any l'agost, i els va baixar del 3,55% al 3,45%, mentre que els dels préstecs a cinc anys es van retallar per última vegada el juny, del 4,3% al 4,2%.

El mercat, que espera amb avidesa la decisió de tipus de la Reserva Federal (Fed) d'aquest dimecres, no ha rebut gaire bé que els tipus no s'hagin retallat a la Xina.

De fet, Stephen Innes, soci director de SPI Asset Management, comenta: “Per agreujar el malestar regional, els líders xinesos han mantingut les taxes preferencials dels préstecs a un i cinc anys, especialment per la seva aversió al risc, ateses les preocupacions immobiliàries. Aquesta decisió segueix la recent decisió del banc central de mantenir les taxes de política sense canvis mentre els funcionaris avaluen les conseqüències econòmiques de les mesures d'estímul existents”.

Segons la seva opinió, "no sembla que hi hagi una solució política única a través del circuit de retroalimentació del mercat monetari, ja que la reducció de les taxes podria continuar impulsant sortides de capital a través dels canals canviaris més febles del iuan".

Fins i tot, destaca, si les autoritats xineses impulsessin retallades de taxes a gran escala, "probablement resultarien insuficients per contrarestar els desafiaments que enfronta l'economia xinesa", com els nivells creixents de deute, les tensions comercials amb els EUA o la crisi del mercat immobiliari.

I afegeix: "Podríem estar apropant-nos al punt en què els operadors llencin la tovallola davant de les expectatives d'un estímul més significatiu o una millora substancial de l'impuls econòmic".

Tot i que la decisió del PBoC no ha estat l'única referència macro que s'ha conegut aquest dimecres a la regió. Al Japó se n'ha conegut la balança comercial d'agost. El dèficit comercial va caure un 66,7%, situant-se en 930.500 milions de iens, enfront del dèficit de 2.790 millons de iens de fa un any.

Tot i això, el dèficit comercial continua sent superior als 659.100 milions de iens previstos pel consens. A més, tant les importacions com les exportacions van caure el 17,8% i el 0,8% interanual respectivament, per sota de les expectatives d'una caiguda del 19,4% per a les importacions i de l'1,7% per a les exportacions.

A Corea del Sud, l'índex de preus a la producció va pujar un 1% interanual l'agost, fet que suposa la primera pujada de la taxa d'inflació a l'engròs des del juliol del 2022. Aquest augment és superior al 0,3% interanual registrat el juliol mentre que en termes intermensuals, l'IPP va pujar un 0,9% l'agost, enfront del 0,2% del mes anterior.

Al Japó, el Nikkei 225 ha baixat un 0,66% i ha tancat als 33.023,78 punts, mentre que el Topix ha perdut un 1%, sumant el tercer dia de pèrdues. Per part seva, a Austràlia, l'S&P/ASX 200 s'ha deixat un 0,46% fins als 7.163,3 punts, mentre que el Kospi sud-coreà ha acabat pla, als 2.559,77 punts. El Kosdaq ha baixat un 0,13% i ha acabat als 882,72 punts.

L'índex Hang Seng de Hong Kong s'ha enfonsat un 0,36% i els mercats de la Xina continental també s'han situat en terreny negatiu, amb el CSI 300 caient un 0,15%.

contador