La Unió Europea aconsegueix un acord clau per reformar el mercat elèctric

L'objectiu és protegir els consumidors de les pujades de preus

Bolsamanía
Bolsamania | 14 des, 2023 11:28
ep archivo   electricidad energia cables torres electricas corriente 20231213105004
EUROPA PRESS - Archivo

En una fita transcendental, els negociadors del Consell i del Parlament Europeu han signat un acord provisional per a la reforma del mercat elèctric.

La principal meta d'aquesta iniciativa és reduir la dependència dels preus de l'electricitat dels combustibles fòssils, amb el propòsit de salvaguardar els consumidors de possibles augments en les tarifes.

Aquest acord, aconseguit després de 10 hores de negociació, representa un pas significatiu cap a la sostenibilitat i la protecció econòmica dels ciutadans.

Busca fomentar la diversificació de les fonts d'energia, no només per mitigar els riscos vinculats a la volatilitat dels preus dels combustibles fòssils, sinó també per promoure una transició cap a fonts més netes i renovables.

Tot i que el pacte està en una fase provisional, s'anticipa que la seva implementació aportarà més estabilitat i previsibilitat al mercat elèctric de la Unió Europea. Això es traduirà en beneficis directes per als consumidors, oferint un entorn més equitatiu i sostenible en termes de costos energètics.

Entre les mesures que s'han pactat, destaquen que els països puguin donar suport exclusivament a la compra de nova generació de renovable quan les condicions ho permetin a través dels acords de compra d'energia a llarg termini (PPA). També s'estableixen els criteris per declarar una crisi relacionada amb els alts preus de l'energia.

"Aquest acord és una gran notícia, ja que ens ajudarà a reduir encara més la dependència de la UE del gas rus i impulsar l'energia lliure de combustibles fòssils per reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle", ha assenyalat Teresa Ribera, ministra per la transició ecològica i una de les impulsores de l'acord.

contador