Actualment ocupava el càrrec de president de l'Autoritat Bancària Europea (EBA)
La Unió Europea ha completat aquest dijous el procés per nomenar l'italià Andrea Enria, actual president de l'Autoritat Bancària Europea (EBA), com a nou president del Consell de Supervisió del Banc Central Europeu (BCE), càrrec que assumirà l'1 de gener de 2019 en substitució de la francesa Danièle Nouy.
Enria ha rebut el vistiplau dels governs de la UE després que el ple del Parlament Europeu recolzés la seva candidatura en un vot que va tenir lloc dijous passat, 29 de novembre.
El Consell de Supervisió del BCE s'encarrega de la supervisió directa dels 118 bancs més importants de l’Eurozona. Aquests bancs són aquells que són els més grans al seu país, tenen actius per un valor que supera els 30.000 milions d'euros o realitzen operacions transfrontereres "substancials".
Enria va explicar les seves prioritats com a nou cap de la supervisió bancària europea el passat 20 de novembre durant una audiència davant la comissió d'Afers Econòmics i Monetaris de l'Eurocambra, on va assegurar que la primera és completar la neteja dels balanços dels bancs, cosa que "exigirà una execució més estricta de les polítiques de supervisió" i "exercir una pressió banc per banc".
També va reivindicar la necessitat d'impulsar la integració i la mutualització privada de riscos, que al seu parer és "insuficient". En aquest sentit, ha criticat que el sistema bancari europeu va funcionar durant la crisi com un "amplificador del cop" en lloc d'haver mantingut el 'xoc' a nivell local.
El nomenament d’Enria, que ostentarà el càrrec durant un període de cinc anys no renovables, donarà lloc al fet que tant la presidència del BCE com la del Mecanisme Únic de Supervisió de l'entitat recaiguin sobre dos italians, cosa que trenca així una regla no escrita sobre els equilibris de poder al banc central i l’Eurozona, tot i que el president del BCE, Mario Draghi, deixarà el seu actual càrrec el 31 d'octubre del 2019.