La rendibilitat dels bons del Tresor a 10 anys dels EUA es relaxa després de superar el 5%

Les declaracions de Powell el mantenen pressionat en espera de la reunió de la Fed

Álvaro Estévez
Bolsamania | 23 oct, 2023 19:01
federal reserve dl bonds us usa dollar fx
Federal Reserve (US government work)

Els rendiments dels bons es relaxen al 4,89% després de tornar a repuntar fins a nivells inusitadament alts. Aquest dilluns, el del bo del Tresor nord-americà a 10 anys ha tornat a superar el 5%, nivells del 2007, impulsat per les expectatives que la Reserva Federal (Fed) mantingui elevats els tipus d'interès durant més temps i que el govern de Joe Biden impulsi encara més les emissions de bons per cobrir els creixents dèficits.

Segons els analistes, aquest repunt s'ha vist impulsat per les últimes declaracions del president de la Fed, Jerome Powell, que la setmana passada va reconèixer que la inflació és "massa alta" i que el banc central nord-americà està compromès a tornar-la a l'objectiu del 2%, encara que aniran amb "cautela" per aconseguir-ho.

"Tenint en compte les incerteses i els riscos, i de com de lluny n'hem arribat, el Comitè està procedint amb cautela. Prendrem decisions sobre l'abast de la política monetària addicional i quant de temps seguirà sent restrictiva en funció de la totalitat de les dades entrants, l'evolució de les perspectives i l'equilibri de riscos", va destacar al Club Econòmic de Nova York.

Tot i això, Powell ha dit també que l'augment que estan registrant els rendiments dels bons suposa un ajust i "podria" reduir la necessitat de noves pujades de tipus. "Les condicions financeres s'han endurit significativament durant els últims mesos i els rendiments dels bons a llarg termini han estat un important factor impulsor d'aquest enduriment", ha apuntat, alhora que ha reconegut que "seguim atents a aquesta evolució perquè els canvis persistents a les condicions financeres poden tenir implicacions per al camí de la política monetària”.

Des de Barclays assenyalen que, "si la Fed es mostra cautelosa a l'hora de tornar a apujar els tipus a curt termini en un moment en què el creixement continua sent sòlid i la inflació estable, al mercat no li queda cap altra alternativa que reflectir-ho als tipus a llarg termini”. En aquest sentit, l'eina FedWatch de CME reflecteix que el consens encara pensa que no hi haurà pujades de tipus a les properes dues reunions, tot i que situa la probabilitat d'una alça el desembre al voltant del 25%.

De la mateixa manera, la preocupació creixent per la sostenibilitat dels creixents dèficits pressupostaris del Govern també està soscavant els bons, cosa que, segons els experts, podria obligar el Tresor nord-americà a continuar augmentant l'oferta de lletres i bons.

"Ni tan sols una guerra a l'Orient Mitjà està persuadint els inversors perquè comprin bons del Tresor dels EUA, o bons de l'Estat, una classe d'actius que sol considerar-se l'últim refugi perquè es cotitzen a la divisa de reserva mundial i compten amb el suport dels EUA, la principal potència econòmica i militar del món", afirma Russ Mould, director d'inversions d'AJ Bell. "El rendiment del Tresor nord-americà a 10 anys va tocar fons fa més de tres anys, però el ritme d'augment s'ha accelerat i s'ha fet molt més pronunciat el 2023", afegeix.

contador