Els problemes de la indústria manufacturera estan darrere d'aquest moviment
El mal acompliment de la indústria alemanya no només ha afectat les borses i l'euro, sinó també el Bund. La rendibilitat del bo a 10 anys ha caigut per sota de zero per primera vegada des de 2016 després de conèixer la contracció de l'activitat del sector manufacturer germànic, cosa que aviva la por sobre la desacceleració a Alemanya i la resta de la zona euro.
El Bund és considerat com un actiu refugi, és a dir, com una de les inversions més segures que poden comprar els inversors en moments d'incertesa. Precisament per això, davant els dubtes que hi ha sobre l'economia de l’anomenada 'locomotora d'Europa', s'han disparat les compres, cosa que al seu torn ha provocat que la rendibilitat, que és l'interès que es paga a canvi de la compra, caigui fins al -0,01%, segons dades de Bloomberg. La demanda s'ha disparat durant els últims mesos per les males dades d'inflació i creixement d'Alemanya, que han decebut al mercat mes rere mes, però també per l'empitjorament de les perspectives econòmiques mundials.
La rendibilitat del bo alemany va caure per última vegada per sota del 0% el 2016, quan el Banc Central Europeu (BCE) encara bombava diners a les economies de la zona euro i quan el Regne Unit va votar a favor de deixar la Unió Europea. La caiguda d'ara s'emmarca en un context diferent, un cop acabades les compres de bons del BCE i quan està a punt d'arribar la data límit per al Brexit (29 de març, tot i que els britànics n’han demanat una pròrroga), però la por dels inversors segueix disparat davant la possible 'japonització' de la regió, en la qual la inflació, el creixement i els rendiments segueixen permanentment baixos.
"La ruptura del 0% mostra com la Reserva Federal, el Banc d'Anglaterra i el BCE han creat un entorn de recerca de rendiments que no s'havia vist en anys", ha dit Arne Lohmann Rasmussen, cap d'investigació de renda fixa de Danske Bank, que assenyala que aquest és "el quid del sentiment actual del mercat". El PMI manufacturer d'Alemanya ha caigut el març a 44,7 des del 47,6 registrat el febrer, la seva cota més baixa en sis anys. Això ha fet que la rendibilitat del Bund caigui quatre punts bàsics, situant-se per sota de zero, nivells no vistos des d'octubre de 2016, però també ha deixat l'euro tocat, després de registrar caigudes del 0,5% fins als 1,1288 dòlars, marcant mínims de nou dies.
La demanda de bons alemanys també s'ha vist impulsada pels riscos polítics, des del Brexit fins a la inestabilitat italiana, que encara que sembla aparcada segueix preocupant, i molt, als inversors. Els líders de la UE han evitat, almenys per ara, el risc que el Regne Unit surti del bloc sense acord, encara que en realitat només han donat a la primera ministra britànica, Theresa May, dues setmanes més perquè aconsegueixi aprovar l'Acord de retirada.
Uns dubtes que també s'han vist apuntalades per la por de l'alentiment econòmic. I és que després de conèixer les dades d'Alemanya, s'han publicat les xifres sobre la indústria manufacturera de l'Eurozona, que també han revelat una contracció del sector. De fet, segons adverteix Rabobank, les contínues senyals de debilitat de l'economia europea, unides a la incertesa pel Brexit i per la guerra comercial entre els EUA i la Xina podrien empènyer els rendiments dels bons a un territori negatiu.