El diferencial s'enfonsa fins a mínims del mes de maig, entorn dels 134 punts
La prima de risc espanyola accentua les caigudes que ha protagonitzat els últims dies i, després de la reunió de l'Eurogrup sobre Grècia, retrocedeix fins als 134 punts, mínims de maig. S'apropa així als 130 punts, barrera que no ha perdut des de març. La resta de diferencials amb el bo alemany de la zona euro també es mouen amb descensos, mentre que les borses pugen amb força.
Els inversors s'han despertat aquest dimecres amb la notícia que els ministres de Finances de la zona euro havien aconseguit durant la matinada un acord per alliberar un tram del programa de rescat a Grècia de 10.300 milions d'euros, aplaudint els esforços de l'Executiu hel·lè per implementar ajustos que permetin complir les exigències de superàvit primari (sense explicar els interessos del deute), que ha d'aconseguir el 3,5% del PIB el 2018.
A més, l’Eurogrup ha confirmat la intenció de revisar el deute públic grec, encara que es posposa per al 2018, una vegada finalitzi l'actual programa de rescat, encara que és suficient perquè el Fons Monetari Internacional (FMI) pugui participar en aquest rescat. Cedeix així l’Eurogrup, que assegura que "la possible reducció del deute (grec) serà considerat en finalitzar el programa a mitjan 2018 i es determinarà l'abast en cooperació amb les institucions europees", i també l’FMI, que proposa al seu consell participar en el rescat encara que, com havia reclamat l'últim any, no hi hagi una reestructuració immediata del deute.
No obstant això, "tenint en compte la regularitat amb la qual Grècia ha estat en els titulars els últims anys, és massa ràpid i possiblement delirant creure que aquesta crisi de deute ha quedat enrere", adverteix Brenda Kelly, analista en cap de London Capital Group, que recorda que la clau de l'acord és que es parla en termes "potencials" de les grans mesures, com la reestructuració del deute.
En qualsevol cas, l'optimisme domina al mercat, amb compres del bo espanyol a 10 anys al mercat secundari que redueixen la rendibilitat fins a l'1,530%. La prima de risc cau així més d'un 1% fins als 134 punts, en una tònica general per als diferencials perifèrics. La prima de risc grec cau més d'un 2% fins als 687 punts, l’italiana un 1% fins als 123 punts i la portuguesa un 0,7% fins als 281 punts.
ELS BANCS IMPULSEN A LES BORSES
Per la seva banda, les borses europees estenen els guanys d'aquest dimarts i, a mitja sessió, cotitzen amb fortes pujades. L'ASE, índex de la Borsa d'Atenes, s'anota prop d'un 1%, mentre que l'IBEX puja més de punt i mig i supera els 9.000 punts. També hi ha alces a la resta de parquets. El DAX alemany s'anota un altre 1%.
La renda variable europea es veu impulsada pels bancs, amb l'índex sectorial (Euro Stoxx Banks) pujant més d'un 1%, i a Espanya l'índex que aglutina els bancs del selectiu de la Borsa de Madrid (IBEX-35 Bancs), anotant-se més d'un 3%, amb alces de més del 5% per a Popular i de més del 4% per a CaixaBank.