La dada d'IPC es manté al 2,6% interanual al juliol, una dècima menys del que s'esperava
Les dades d'inflació segueixen donant el senyal d'alerta al Regne Unit. Però el creixement dels preus, derivat de la caiguda de la lliura, ha estat inferior a l'esperat pels experts al juliol. Raó suficient perquè els inversors disminueixin la probabilitat que atorguen a una pujada imminent de tipus i es posicionin en contra de la lliura.
D'aquesta manera, la divisa britànica cotitza amb descensos del 0,2% enfront de l'euro, amb l'encreuament a 1,098 euros, el nivell més baix per a la moneda del Regne Unit des d'octubre. En aquell moment, va marcar mínims de cinc anys fruit de la caiguda que va patir durant els mesos posteriors al referèndum pel Brexit, durant el qual va sortir victoriosa l'opció de trencar amb la Unió Europea. Per la seva banda, la moneda cau un 0,6% respecte al dòlar, fins als 1,289 dòlars, en aquest cas el tipus de canvi més reduït des de juliol.
El freen les caigudes es va produir, en part, perquè la depreciació de la lliura va disparar la inflació per sobre del 2%. És a dir, va superar l'objectiu del Banc d'Anglaterra (BoE). No obstant això, el banc central no ha mogut fitxa i les dades macro publicades aquest dimarts disminueixen la pressió perquè ho faci. L'indicador principal d'inflació (IPC), segueix al 2,6% interanual, tot i que el consens d'analistes de Reuters apuntava que pugés una dècima. El mateix que amb la inflació subjacent, que segueix al 2,4%.
Per la seva banda, els indicadors del creixement dels preus dels productors van en la mateixa línia. Els béns produïts s'encareixen un 3,2% interanual al juliol, una dècima menys que al juny i dues dècimes menys del previst. Mentre que l'índex de preus al productor per als factors que utilitza (input), cau des del 10% fins al 6,5%, lluny també del 7% que projectava el mercat. És a dir, una bateria de dades que enforteixen la posició del Banc d'Anglaterra. "Les dades d'inflació perden força i deixen el Banc d'Anglaterra en una posició còmoda amb la seva política", argüeix Naeem Aslam, cap d'anàlisi de mercat de ThinkMarkets.
EL BANC CENTRAL DESCARTA PUJAR TIPUS PER ARA
Durant la reunió de juny va mantenir els tipus al 0,25% i el programa de compres d'actius en 435.000 milions per bons sobirans i 10.000 milions per bons corporatius. Això sí, amb cinc vots a favor per tres que defensaven pujar els tipus. Cosa que va mostrar una divisió que va confirmar les expectatives de molts inversors sobre la possibilitat d'una escalada imminent al 'preu del diner' que va afavorir la cotització de la lliura.
No obstant això, a l'agost la institució que governa Mark Carney va allunyar aquesta opció en mantenir la seva política amb major consens, amb cinc vots a favor i tres en contra. El Banc d'Anglaterra va declarar que, tot i que sota el seu mandat de controlar la inflació, podria deure pujar els tipus, "la política monetària no pot impedir l'ajust real necessari a mesura que el Regne Unit negocia els seus nous acords comercials internacionals".