La inflació subjacent se suavitza fins al 6%, però el mercat n'anticipava un 5,9%
La inflació no dona treva als Estats Units. L'Índex de Preus al Consum (IPC) ha pujat més del que s'esperava al maig i s'ha situat al 8,6% en taxa interanual, enfront del 8,3% registrat a l'abril, segons les dades publicades per l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americans. La dada, a més, se situa lleugerament per sobre del 8,3% esperada pel consens, i suposa el major augment des del desembre del 1981.
Pel que fa a la taxa mensual, els preus van escalar un 1%, per sobre del 0,7% esperat i de la dada del mes d'abril, quan el repunt mensual es va xifrar en 0,3 punts percentuals.
L'informe destaca que els augments dels preus d'habitatge, gasolina i aliments van ser els que van contribuir més a l'increment desestacionalitzat de tots els articles. En concret, el preu dels aliments va avançar un 1,2% al maig, i el d'aliments a casa va repuntar un 1,4%.
Després de caure a l'abril el 6,1%, els preus de la gasolina van tornar a augmentar el 4,1%. Això va provocar que els preus de l'energia pugessin un 3,9% durant el mes de maig.
L'índex d'energia va pujar un 34,6% al darrer any, el major augment en 12 mesos des del període que va finalitzar el setembre del 2005. A més, l'índex que mesura el preu de la gasolina es va disparar un 106,7%, el seu major augment en la història de la sèrie, que data del 1935.
I l'índex d'aliments va augmentar un 10,1% al darrer any, el primer augment superior al 10% des del març del 1981, segons ha destacat l'Oficina d'Estadístiques.
Així mateix, l'índex de l'habitatge, que constitueix aproximadament un terç de la ponderació de l'IPC, va augmentar un 0,6%, lleument per sobre de la pujada del mes d'abril (0,5%), i va pujar un 5,2% en termes anuals. L'índex d'aliments i llar va augmentar un 11,9% durant els últims 12 mesos, la pujada més gran des de l'abril del 1979.
Quant a la taxa subjacent, que exclou l'energia i els aliments no elaborats, va augmentar a un ritme mensual del 0,6%, lleugerament per sobre del que esperava el consens (0,5%). Així, la taxa interanual es va situar al 6%, lleugerament per sobre del 5,9% que estimava el mercat, però 0,2 punts percentuals per sota de la dada del mes d'abril (6,2%).
VALORACIÓ DELS EXPERTS
Els analistes de Pantheon Macroeconomics assenyalen que "aquest informe acaba amb qualsevol vestigi d'esperança que la Fed pugui girar a 25 punts bàsics al juliol, però mantenim l'esperança per al setembre, sobre la base que les properes dues xifres de l'IPC subjacent seran més baixes que les de maig; els tres informes d'ocupació mostraran que els guanys salarials continuen moderant-se, i perquè pel moment de la reunió de setembre, el col·lapse de l'habitatge tindrà l'atenció de tots, i continuar pujant 50 punts bàsics semblarà gratuït" .
Per part seva, Rupert Thompson, estrateg d'inversions de Kingswood, que apunta que "les dades van frustrar les esperances que la inflació hagi superat el seu punt màxim i significa que un augment de taxes del 0,5% per part de la Reserva Federal la setmana que ve està gairebé garantit, també vol dir que és més probable que l'orientació de la Fed respecte a noves pujades de tipus sigui agressiva”.