L'IPC xinès queda per poc per sota dels pronòstics, que apuntaven a un augment del 0,4%
L'Índex de Preus al Consum (IPC) de la Xina va pujar un 0,2% al juny interanual, i es va desaccelerar una dècima respecte a la dada del mes anterior i es va quedar, per poc, per sota dels pronòstics del consens d'analistes, que apuntaven a un augment dels preus del 0,4%. Per part seva, l'Índex de Preus al Productor (IPP), que mesura els preus a fàbrica, va caure un 0,8% respecte a l'any anterior, en línia amb les expectatives i des de la caiguda de l'1,4% del maig.
Així ho han mostrat aquest dimecres les dades de l'Oficina Nacional d'Estadístiques xinesa, que ha assenyalat que la pujada dels preus és la més baixa des del març i que la inflació subjacent, que exclou els preus més volàtils dels aliments i l'energia, ha augmentat el 0,6% interanual al juny, lleugerament més lent que l'augment del 0,7% dels sis primers mesos de l'any.
Al mes de juny, el preu dels aliments va baixar un 2,1% interanual, una dècima més que al maig, i per la seva banda el cost dels productes no alimentaris va pujar un 0,8% interanual, igual que al mes anterior.
Cal destacar que el sisè mes de l'any els preus de la carn de porc van augmentar un 18,1% respecte a l'any anterior, mentre que els preus de la carn de res van caure un 13,4%. Per la seva banda, els preus del turisme van augmentar un 3,7% interanual al juny, un 0,8% menys que al maig.
Els inversors encara estaran pendents de les dades comercials del juny que la Xina publicarà divendres. Fins ara, la deslluïda demanda interna al gegant asiàtic ha mantingut la inflació baixa, en contrast amb altres economies, com la dels EUA, on els preus s'han mantingut elevats.
Al Japó, per la seva banda, s'ha conegut l'índex de preus de béns corporatius, que va augmentar un 2,9% al juny respecte a l'any anterior, en línia amb les previsions i pujant a un ritme més ràpid en comparació amb la dada del 2,6% revisat del maig. Cal recordar que aquest índex mesura els canvis de preus dels béns comercialitzats dins del sector corporatiu.
Amb totes aquestes xifres sobre la taula, les borses asiàtiques han acabat la sessió amb signe mixt. I és que també hi han influït, i molt, les declaracions d'aquest dimarts del president de la Reserva Federal nord-americana (Fed), Jerome Powell, que va parlar al Senat i va demanar "més dades bones" d'inflació abans d'iniciar el cicle de retallades tipus d'interès.
També va alertar sobre els perills de deixar les taxes en un nivell massa alt, dient que "reduir la moderació política massa tard o massa poc podria afeblir indegudament l'activitat econòmica i l'ocupació".
En concret, l'índex Hang Seng de Hong Kong ha pujat un 0,18%, mentre que el CSI 300 de la Xina continental ha baixat un 0,29%. El Nikkei 225 del Japó ha ampliat els guanys de dimarts, pujant lleugerament i situant-se als 41.831,99 punts, i el Topix ha avançat un 0,47% per tancar als 2,909,2 punts.
I a Corea del Sud, el Kospi ha avançat lleugerament per acabar als 2.867,99 punts, mentre que el Kosdaq de petita capitalització ha perdut un 0,22% fins als 858,55. A Austràlia, l'S&P/ASX 200 s'ha deixat un 0,16% i s'ha acabat als 7.816,8 punts.