L'objectiu és promoure una implicació més gran dels inversors institucionals i gestors d'actius
La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) sotmet a consulta el codi de bones pràctiques per a inversors institucionals, gestors d'actius i assessors de vot. L'objectiu és promoure una implicació més gran dels inversors institucionals i gestors d'actius amb les societats cotitzades. El termini per a l'enviament de comentaris per part dels interessats finalitza el proper 16 de setembre.
Segons ha explicat l'organisme, beneficiarà alhora l'obertura i l'atenció dels emissors als interessos dels seus accionistes, en un procés de millora contínua del govern corporatiu i la gestió. Aquest aspecte compta amb una regulació nacional vigent, a la qual s'afegiria aquest Codi de recomanacions. Així mateix, hi ha projectes legislatius rellevants a escala de la Unió Europea en aquesta mateixa àrea.
Per a la redacció del document s'ha comptat amb l'assessorament d'un grup consultiu compost per experts dels sectors afectats, com l'assegurador, la inversió col·lectiva, les empreses legals i d'auditoria, els proxy advisors/solicitors, els emissors i altres supervisors nacionals (vegeu relació al final d'aquesta nota). A més, s'ha realitzat una anàlisi exhaustiva dels codis més rellevants aprovats durant els darrers anys (com el britànic o el japonès, o les bones pràctiques incloses als Principis de Govern Corporatiu de l'OCDE).
El Codi està dirigit als inversors institucionals i als gestors d'actius amb seu a Espanya, encara que no impedeix res l'aplicació voluntària dels principis del Codi pels inversors o gestors amb seu fora d'Espanya.
El Codi conté una sèrie d'elements per facilitar l'adhesió d'entitats de menor mida, escala o complexitat, o per modular l'abast i la naturalesa de les obligacions de qualsevol entitat, amb independència de la seva mida, en funció de la naturalesa i magnitud absoluta i relativa de les seves inversions, o en funció de la mida, complexitat i recursos de les entitats en què inverteixin.
L'adhesió al codi és voluntària. No obstant això, les entitats que hagin decidit adherir-s'hi voluntàriament han d'indicar al seu informe anual com han aplicat els diferents principis del Codi a l'exercici anterior, sota el criteri de proporcionalitat.
En la proposta que se sotmet a consulta, el Codi compta amb set principis, que comprenen aspectes com ara la necessitat d'invertir i comptar amb una estratègia a llarg termini, el coneixement i el seguiment de les empreses en què s'inverteix, el desenvolupament i publicitat de la política d'implicació, l'exercici del dret de vot, la transparència de les actuacions d'implicació realitzades i dels seus resultats, la gestió de conflictes d'interessos, i el govern corporatiu intern i la política retributiva.
Els membres del Grup Consultiu han estat el Banc d'Espanya, la Direcció General d'Assegurances i Fons de Pensions, AEB, AERI, CECA, Emissors Espanyols, IC-A, Inverco, Unespa, Deloitte, EY, KPMG, PWC, Garrigues, Uría i Menéndez, Corporance Assessors de Vot i Georgeson i Morrow Sodali. A més, a títol personal, Manuel Conthe i José Ramón del Caño.