La CNMV assegura que la resolució de Popular no va afectar l’'estrès' del mercat financer

La CNMV va situar l’'estrès' del mercat financer al juny als 0,19 punts

  • Una xifra que és menor a la registrada a l'abril als 0,21 punts
  • El regulador assegura que el mercat dels bons és el que més 'estrès' registra
Marta Gracia
Bolsamania | 17 jul, 2017 13:48
abella cnmv

L’'estrès' del mercat financer espanyol és reduït, segons l'indicador de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que el va situar al juny als 0,19 punts. Aquesta xifra és menor que la registrada a finals d'abril que va estar als 0,21 punts. Quan l'indicador supera els 0,27 punts, el nivell d’'estrès' és mitjà i si sobrepassa els 0,49, és alt.

L'indicador va assolir un màxim de 0,24 durant els primers dies de juny, valors que es corresponen amb un nivell d'estrès reduït. Per segments, el major nivell d'estrès s'observa al mercat de bons, on s'ha produït un increment de la volatilitat i una disminució de la liquiditat durant els últims mesos. Al febrer de 2016, aquest indicador va tocar els 0,49 punts i va tornar a ser-hi a prop l'agost d'aquest mateix any, quan es va situar als 0,44 punts, tal com informa el regulador dels mercats.

Segons indica la CNMV a la seva Nota d'Estabilitat, durant el trimestre "no s'ha observat cap augment apreciable del nivell general d'estrès i tampoc, tot i el procés de resolució del Banc Popular i l'episodi d'alta volatilitat que va afectar a continuació la cotització d'una entitat financera de menor grandària".

La CNMV apunta que l'evolució de l'activitat domèstica continua sent favorable de la mateixa manera que la creació d'ocupació. De fet, les previsions més recents efectuades per diferents institucions nacionals i internacionals són millors que les existents fa uns mesos i situen el creixement d'aquest any vinent fins i tot per sobre del 3%. De fet, les previsions més recents efectuades per diferents institucions nacionals i internacionals són millors que les existents fa uns mesos i situen el creixement d'aquest any vinent fins i tot per sobre del 3%.

"El risc macroeconòmic va empitjorar lleugerament durant el primer trimestre de l'any pel repunt de la inflació. No obstant això, el caràcter transitori d'aquest repunt i el millor comportament d'altres magnituds econòmiques que permeten ser optimistes de cara als propers trimestres", explica el regulador.

El risc de mercat, segons la CNMV, es percep amb més intensitat en els actius de renda fixa

Segons la CNMV, els reptes més importants als quals s'enfronta l'economia espanyola és l'elevat atur i la necessitat de consolidar les finances públiques. Als mercats financers, el risc de mercat i el risc de liquiditat continuen sent els més destacables.

El risc de mercat, segons la CNMV, es percep amb més intensitat en els actius de renda fixa, però també comença a ser significatiu en determinats segments del mercat de renda variable, "tot i que durant l'últim trimestre s'ha produït una certa correcció en els preus".

En l'actual escenari de tipus d'interès reduïts, convé fer un seguiment continu de les circumstàncies que poden donar lloc a un repunt de les primes de risc o dels tipus d'interès i "advertir les conseqüències que les forquilles de bons i d'altres actius d'escassa liquiditat poden experimentar", apunta el regulador.

Entre les circumstàncies que poden donar lloc a un canvi de l'escenari macrofinancer destaquen les que tenen relació amb les fonts d'incertesa política. "En aquesta parcel·la cal assenyalar els dubtes, encara que menors, que encara genera l'Administració nord-americana i, sobretot, el procés de negociació de sortida del Regne Unit de la UE, ja que encara no es pot descartar un Brexit dur", adverteixen des de la Comissió Nacional del Mercat de Valors.

Els processos electorals previstos en diversos països europeus per a aquest any s'han anat resolent en sentit favorable a la continuïtat i fins i tot la revitalització del projecte europeu, cosa que ha originat un descens significatiu de la incertesa dels agents. Finalment, destaca la rellevància del moment i la intensitat amb què el Banc Central Europeu començarà a modificar el rumb de la seva política monetària, "per les seves conseqüències sobre les entitats bancàries i sobre els agents que encara estan molt endeutats".

contador