El regulador alerta d'una creixent "incertesa" sobre l'agenda de reformes
Els mercats estan instal·lats en la complaença. Almenys ha estat així fins a l'octubre, com reflecteix l'informe trimestral de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). No obstant això, la crisi catalana i la conformació del parlament alemany després de les eleccions de setembre podrien paralitzar l'agenda de reformes a Europa.
El document recull informació fins al 15 de setembre, de manera que els indicadors econòmics o financers "no reflecteixen la informació més recent dels esdeveniments relacionats amb la crisi política relacionada amb Catalunya", expressa l'informe trimestral.
De fet, fins ara les expectatives sobre l'activitat a Europa "són positives i les incerteses de caràcter polític no tenen per què empitjorar, encara que la recent victòria més ajustada del partit governant a Alemanya i la crisi política a Catalunya han introduït una mica d'incertesa sobre l'agenda de reformes a Europa", assenyala la institució presidida per Sebastià Albella.
La recent victòria més ajustada del partit governant a Alemanya i la crisi política a Catalunya han introduït una mica d'incertesa sobre l'agenda de reformes a Europa
Els mercats financers internacionals han reflectit rendibilitats de deute a llarg termini "estables" durant els últims mesos als Estats Units i increments a l'Eurozona. "Aquests últims tenen a veure amb alguns elements d'incertesa de naturalesa política, que han tendit a dissipar-se conforme al fet que es coneixien els resultats de diferents processos electorals, però també amb la consolidació d'un escenari de major creixement i inflació a la zona", assenyala l’anàlisi realitzada fins al setembre.
En renda variable, els índexs acumulen "notables" revaloracions, tant als Estats Units, on superaven al setembre l’11% i han marcat màxims històrics recentment, com al Vell Continent -excepte l'FTSE londinenc-, amb més d'un 7%. Per la seva banda, "la volatilitat es manté en mínims històrics".