El selectiu Moex registra un descens de l’11%, mentre l'índex RTS cau més d'un 12%
Els principals índexs borsaris russos registraven fortes caigudes superiors al 10% aquest dilluns, mentre la cotització del ruble respecte al dòlar baixava a mínims d'agost, després de la imposició de sancions per part dels EUA a un grup de set oligarques russos i diverses empreses del país.
En concret, el selectiu Moex, denominat en rubles, registra un descens del 8,25% a la Borsa de Moscou després d'haver arribat a caure fins a un 9,5%, mentre que l'índex RTS, denominat en dòlars, es deixa 11,36%, encara que ha arribat a baixar un 12,5%.
Entre les empreses més damnificades durant la jornada destaca el holding públic d'inversions Safmar, amb un retrocés del 21,34%, així com Rusal, el major productor d'alumini del món i fins al març presidida per Oleg Deripaska, un dels magnats sancionats pels EUA, les accions del qual perdien un 19,85%, després que els títols de l'empresa cotitzats a Hong Kong baixessin un 50,43%.
Per la seva banda, la metal·lúrgica Mechel perdia un 13,67% i el banc Sberbank queia un 15,8%, mentre la minera NorilskNickel queia un 14,5%.
Al mercat de divises, la cotització del dòlar s'enforteix fins als 60,55 rubles des dels 57,69 de divendres passat, el seu millor canvi des del passat mes d'agost, mentre l'euro escala fins als 73,36 rubles des dels 71,37 del començament del dia i marca així el seu canvi més alt des de setembre de 2016.
Divendres passat, els EUA van anunciar noves sancions contra set oligarques, així com contra 17 alts càrrecs russos i diverses empreses estatals que considera que es beneficien del règim de Vladímir Putin i que han comès "activitat maliciosa".
ATAC
Entre els oligarques sancionats figuren Oleg Deripaska, Vladimir Bogdanov, Igor Rothenberg, Kirill Shamalov, Andrei Skoch, Viktor Vekselberg i Viktor Vekselberg, mentre que entre els alts càrrecs apareixen, entre d'altres, el ministre d'Afers Interiors, Vladimir Koilokoltsev, així com el secretari del Consell de Seguretat rus, un diputat i un governador regional, entre altres.
Al pla de les empreses estatals, les afectades per la mesura adoptada pel Departament d'Estat són la companyia armamentista Rosoboroneksport, a la qual acusa d'haver venut armes al Govern sirià per "milers de milions de dòlars durant l'última dècada", així com un banc subsidiari d'aquesta companyia. També es veuran afectades per la nova ronda de sancions dotze empreses propietats dels oligarques sancionats.
En un comunicat, el secretari del Tresor nord-americà, Steven T. Mnuchin, ha denunciat que "el Govern rus opera per al benefici desproporcionat dels oligarques i les elits governamentals".
"El Govern rus s'implica en una gamma d'activitat maliciosa a tot el món, incloent-hi la continuada ocupació de Crimea i la instigació de la violència a l'est d'Ucraïna, el subministrament al règim de (Baixar) al-Assad de material i armament mentre bombardeja els seus propis civils, intenta subvertir les democràcies occidentals, i realitza activitats virtuals malicioses", ha afegit.
Mnuchin va defensar que, amb les mesures adoptades pel seu departament, "els oligarques russos i les elits que s'aprofiten d'aquest sistema corrupte no estaran protegits de les conseqüències de les activitats desestabilitzadores del seu govern".
Com a resultat de la mesura adoptada per l'Oficina de Control de Béns Estrangers (OFAC) del Departament del Tresor, tots els béns sota jurisdicció nord-americana de les persones i entitats sancionades quedaran congelats i es prohibeix als ciutadans nord-americans tractar amb tots ells.