La borsa italiana cau més d'un 3,7% mentre el Govern "prova els límits"

Els experts adverteixen de com n'és de complicat la situació per al conjunt d'Europa

Nieves Amigo
Bolsamania | 28 set, 2018 13:34 - Actualitzat: 18:11
cbitaliabolsa short1

El FTSE MIB italià ha tancat amb una caiguda del 3,5% després que el Govern italià hagi decidit obviar les directrius d'Europa i plantejar un objectiu de dèficit als seus pressupostos per 2019 del 2,4%. La notícia, que es va conèixer aquesta dijous a la nit, està llastrant la resta de borses europees aquesta divendres i està sent valorada per tots els experts.

Des de Berenberg parlen d'un govern que està "posant a prova" els límits i reconeixen que aquest objectiu de dèficit és pitjor del que els mercats esperaven arran dels comentaris "encoratjadors" de Giovanni Tria, ministre de Finances. En aquest sentit, cal subratllar que Tria està estudiant dimitir davant el menyspreu evident al qual l'han sotmès els viceprimer ministres, Matteo Salvini i Luigi Di Maio.

"La Comissió Europea (que l'octubre ha de valorar aquests pressupostos) probablement posarà Itàlia al 'procediment de dèficit excessiu' ja que l'objectiu de dèficit infringeix les normes del Pacte d'Estabilitat i Creixement i ignora el compromís de reduir progressivament el deute italià", assenyalen des de Berenberg.

Així i tot, Berenberg prefereix seguir veient el got mig ple. "Els objectius pressupostaris (d'Itàlia) segueixen permetent que la ràtio deute/PIB d'Itàlia disminueixi lleugerament durant els pròxims tres anys i que satisfaci una de les principals demandes de Tria", apunta. També creu que Itàlia no haurà de pagar al final una multa milionària de la UE. "Mentre Itàlia no superi el límit del 3%, és probable que la UE l’amonesti sense imposar-li una multa que podria provocar una reacció antieuropea al país. França ha estat en un procediment de dèficit excessiu des de 2009 fins a principis de 2018 sense que se li imposés mai una multa", expliquen aquests experts.

"UN PERLLONGAT PERÍODE DE VOLATILITAT"

Encara que Berenberg prefereix mantenir cert optimisme, la veritat és que impera el pessimisme al mercat pel que fa a Itàlia. "Esperem que Itàlia entri en un prolongat període de volatilitat després de la decisió de revisar a l'alça l'objectiu de dèficit a causa de les tensions creixents amb la Comissió Europea, del risc de les properes decisions de les agències de qualificació, del risc d'eleccions anticipades i de les preocupacions sobre la sostenibilitat del deute públic", adverteixen des de Barclays.

"Que aquest tema acabi afectant Itàlia o que el populisme acabi repercutint en la fortalesa monetària de tot Europa és ara una preocupació per a la regió", reconeixen des de Rabobank. Per la seva banda, BNY Mellon recorda que cada vegada que han sorgit crisi importants a Itàlia durant els últims anys s'han gestat durant la primavera-estiu i després s'ha produït "una gran explosió" a la tardor. "La qüestió és si aquest patró es repetirà aquest any", assenyala.

contador