L'IBEX tanca febrer amb caigudes del 5,85%, el seu pitjor mes des del Brexit

Les borses mundials cedeixen posicions després de les paraules de Powell (Fed)

  • Els inversors han descomptat un autèntic devessall de resultats a Espanya
  • Meliá i Repsol han registrat forts guanys, al contrari que Grifols i Endesa
Nieves Amigo / César Vidal
Bolsamania | 28 feb, 2018 09:57 - Actualitzat: 18:27
broker2 portada

Vendes en totes les borses europees aquest dimecres (IBEX 35: -0,61%. 9.840,30 punts) després de les paraules del nou president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, que s'ha mostrat optimista pel que fa a la recuperació de l'economia nord-americana durant la seva compareixença davant el Congrés d'aquest dimarts. Els inversors tradueixen això com més pujades de tipus del que s'esperava, la qual cosa provoca descensos en la renda variable. El saldo de febrer és molt negatiu per a l'IBEX, que ha baixat un 5,85%, el seu pitjor comportament mensual des de l'històric caiguda del 12% després del Brexit, al juny de 2016.

IBEX 35
11.473,900
  • 0,33%38,20
  • Max: 11.485,70
  • Min: 11.446,20
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.299,24
14:00 24/12/24

A Espanya, els inversors han descomptat aquest dimecres una autèntica allau de resultats empresarials. Fent gala de l'esperit de deixar tot per a l'últim moment, han publicat les seves xifres una infinitat de companyies, tant de l'IBEX com del Continu. Cal subratllar que quan es produeix aquesta concentració de xifres en tan poc temps (en un sol dia o en escasses hores) és més complicat per assimilar-les.

El valor més alcista de l'IBEX ha estat el grup hoteler Meliá Hotels (+7,82%) després de publicar unes xifres que han sorprès gratament els inversors.

També s’han agradat els comptes de Repsol (+3,48%), que, a més ha reduït el seu endeutament per sobre del que s'esperava, ha assenyalat que utilitzarà els 3.800 milions de la venda del 20% de Gas Natural Fenosa a creixement "orgànic". Altres valors alcistes de l'IBEX han estat Merlin Properties (+3,61%) i l'aerolínia IAG (+1,55%). Al Mercat Continu, MásMóvil ha pujat un 4,09% tot i perdre 102.800.000 el 2017, un 76% més.

Els resultats que no han agradat al mercat han estat els del grup farmacèutic Grífols (-4,93%), que ha decebut. Bankia (-2,82%) tampoc ha tingut un bon dia després de presentar dimarts un Pla Estratègic massa optimista per als analistes. Un altre valor a la baixa ha estat Viscofan (-2,06%), seguit d'Endesa (-1,87%), les xifres de la qual no han convençut.

Comportament negatiu també per als grans valors: Iberdrola (-1,49%), Inditex (-1,15%), Santander (-1,1%), BBVA (-0,86%) i Telefónica (-0,34 %), que ha comunicat l'emissió de deute per valor de 2.000 milions de dòlars a 20 i 30 anys.

EL MISSATGE DE POWELL

"La Fed continuarà buscant l'equilibri entre evitar el reescalfament de l'economia i portar la inflació al 2%", va dir Powell durant la seva compareixença davant el Congrés. Aquest dijous tornarà a parlar davant el Senat dels Estats Units.

La probabilitat que la Fed apugi tipus quatre vegades aquest any en lloc de tres és ara del 25%, el doble que al començament del mes

Els experts de Link Securities expliquen al seu informe diari que els mercats van interpretar ahir que és factible que la Fed "es mogui" ara més ràpidament del que s'esperava i pugi les seves taxes d'interès de referència més del que anticipava els inversors. "De fet, la probabilitat que la Fed apugi tipus quatre vegades aquest any en lloc de tres és ara del 25%, el doble que al començament de mes. És per això que els bons es van girar a la baixa, el que va provocar un fort repunt de les seves rendibilitats, sobretot en els terminis més curts", afegeixen.

De moment, per tant, els bancs centrals continuen tenint la batuta i el mercat es mou al so del que aquests vagin o no a decidir sobre la política monetària. Aquesta dinàmica continuarà clarament durant el mes de març, amb les reunions de la Reserva Federal (Fed) i el Banc Central Europeu (BCE) que, a més, són trobades de gran importància (del primer s'espera una pujada de tipus i del segon que s'ofereixin els detalls sobre com anirà retirant els estímuls el BCE).

Pel que fa al calendari macro de la jornada, la inflació de la zona euro baixa fins a l'1,2% al febrer. A més, als Estats Units, la segona revisió del PIB del quart trimestre ha rebaixat el creixement econòmic lleugerament fins al 2,5% des del 2,6% publicat inicialment.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Una altra sessió que passa sense pena ni glòria ja que, tècnicament parlant, ni ens acostem a suports ni som capaços d'atacar resistències. Això sí, és cert que estem més a prop del segon que del primer. Però el problema amb què ens trobem és que tot i que superéssim la resistència dels 9.900 punts tampoc passaria res", comenta José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"No per això l'IBEX deixaria de ser baixa en el curt termini, ja que la fase correctiva segueix el seu curs i figura de volta no tenim. Gairebé més important que a part de la resistència dels 9.900 punts, tenim els 10.210 punts, el buit baixista setmanal de principis de febrer", afegeix aquest expert.

"Aquí el preu ens ha dibuixat un buit baixista que no ha estat emplenat, tan sols parcialment. Per tant, no ens enganyem, els 9.900 punts són la resistència més immediata però poc més. Els 10.210 punts són al meu entendre de major rellevància. I per baix, pel costat dels suports tenim els 9.580 punts, els mínims de febrer", conclou Rodríguez.

contador