La volatilitat es va disparar amb el referèndum al Regne Unit sobre la permanència a la UE
El referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la Unió Europea va disparar la volatilitat al mercat fins a nivells no vists des de febrer, amb una escalada en el dia en el qual es van conèixer els resultats del 20%, en sintonia amb el desplom de les borses. No obstant això, igual que el rebot dels mercats, el conegut com a índex de la por (VIX) ha baixat fins als nivells en els quals cotitzava abans de la consulta.
En concret, el 'Volatility Index' (VIX), ha estat cotitzant per sota dels 15 punts entre març i maig, però al juny va escalar posicions davant la proximitat del Brexit, i es va moure bruscament amb les enquestes dispars sobre la consulta convocada pel primer ministre, David Cameron, que ja va anunciar la seva dimissió després de conèixer-se el resultat. Els britànics van decidir majoritàriament trencar amb la Unió Europea, amb un 51,9% dels vots en aquesta direcció.
No obstant això, el dia abans el mercat esperava el contrari, i amb això les borses van rebotar i van perllongar un rebot que es va allargar durant cinc dies. El VIX, que havia arribat als 21,17 punts, va caure amb força el dia del referèndum fins als 17,25 punts. En aquest moment, el Brexit era una espècie de 'cigne negre' amb el qual ningú explicava. No obstant això, les últimes enquestes i els sondejos a peu d'urna van fallar, i la victòria del Brexit va enfonsar els mercats.
UN CIGNE NEGRE QUE DISPARA LA VOLATILITAT
El 'cigne negre' es va produir i les borses es van enfonsar, amb la major caiguda de la seva història per a l'Ibex 35, que es va deixar divendres passat un 12,35%. En aquesta línia, el VIX es va disparar un 20% fins als 25,76 punts. Dilluns passat va continuar la sagnia a les borses, amb nous descensos pronunciats en el cas del sector financer. No obstant això, la volatilitat va començar a minvar, i el VIX ha dut a terme una correcció aquesta setmana en totes les sessions fins a caure al tancament d'aquest dimecres un 11,25% i acabar en els 16,64 punts.
D'aquesta forma, l'índex es mou en nivells vists en els dies previs al Brexit, encara que encara per sobre de la cotització que registrava el mes passat. El VIX és l'índex que serveix de barem als analistes per comprovar la volatilitat del mercat, i està batejat com a 'índex de la por' davant les pujades que experimenta quan hi ha pànic al mercat, com va succeir el passat mes d'agost quan es va dubtar de la fortalesa de l'economia xinesa i el seu banc central va devaluar el iuan. Llavors el VIX es va disparar fins als 40 punts. Al gener i febrer va tenir un altre repunt, enmig de la incertesa que hi havia al mercat una altra vegada per a la Xina i també per les dades macro que arribaven des dels Estats Units, i va fregar els 30 punts, però a partir del mes de març es va moderar.