L'IBEX trenca la seva ratxa alcista i perd els 9.900 punts

BBVA ha estat un dels pitjors valors després dels últims enfonsaments de la lira turca

Nieves Amigo/ Raquel Enríquez
Bolsamania | 10 jul, 2018 09:56 - Actualitzat: 18:19
ibex-35
Europa Press

IBEX 35

11.435,700

17:35 23/12/24
-0,28%
-31,60

L'IBEX 35 acaba amb la seva ratxa alcista de les últimes jornades. L'índex nacional ha viscut aquest dimarts una correcció i ha cedit un 0,38%, fins als 9.889 punts, perjudicat sobretot per la banca i els seus 'grans valors'. Això, després que Wall Street tanqués la passada sessió amb pujades destacades de l'1% de mitjana, que avui perllonga, i que a Àsia hagin predominat també els números verds.

De fet, la borsa espanyola ha estat l'única del Vell Continent que ha acabat aquesta jornada amb pèrdues. La resta de parquets europeus han registrat pujades d'entre el 0,3% i el 0,6%.

BBVA, UN DELS PITJORS VALORS

L'IBEX s'ha vist perjudicat, sobretot, pels bancs cotitzats i els seus 'grans valors'. Els valors que més s'han deixat aquest dimarts han estat CIE Automotive (-3,06%), BBVA (-2,45%) i Bankia (-1,95%). L'entitat basca ha patit avui les conseqüències de l'últim caiguda de la lira turca, ja que el país euroasiàtic és un dels seus principals mercats, i ha arribat a ser el 'fanalet vermell' durant gran part de la sessió.

Respecte a Bankia, cal esmentar, d'una banda, que ha trencat la seva aliança amb Aviva Europa i, de l'altra, que Nadia Calviño, ministra d'Economia i Empresa, ha declarat que no hi ha "urgència" des del Govern en vendre la seva part del capital del banc "en vista de la seva cotització". Així mateix, ahir, dilluns, es va conèixer que l'entitat va registrar un nou màxim de posicions curtes en el seu capital.

Mentrestant, la resta de bancs també han viscut importants caigudes. A més, altres 'grans valors' de l'IBEX, com Telefónica i Inditex, han viscut caigudes del 0,47% i del 0,1%, respectivament.

ALTRES COMPANYIES

Per la seva banda, Arcelor Mittal ha cedit gairebé un 0,4% tot i haver rebut una millora de les seves previsions per part dels analistes de Citi.

Mentrestant, el valor més alcista d'aquesta sessió ha estat Mediaset (+2,32%), que sembla haver-se recuperat del revés que va rebre ahir per part dels analistes de Deutsche Bank. L'han seguit Técnicas Reunidas (+1,57%) i Merlin Properties (+1,56%) a la part alta de la taula.

A més, al Mercat Continu, Duro Felguera ha prolongat els seus forts guanys de la sessió d'ahir després de disparar-se fins a un 47,25% aquest dimarts.

MACROECONOMIA

Amb tot, la política segueix sent el focus principal d'interès a les borses, i especialment el que està passant al Regne Unit. A última hora d'aquest dilluns va dimitir el ministre d'Exteriors, Boris Johnson, una decisió que en certa forma s'esperava (i es temia) i que aprofundeix la crisi política del país. De moment, però, la lliura es manté estable. La divisa sembla estar valorant positivament que Theresa May hagi definit la seva estratègia per al Brexit (Brexit 'suau') i que, de moment, s'estigui dedicant a nomenar substituts mentre es manté en el poder. El temps dirà si aquesta situació la referma en el comandament o se l'emporta per davant.

"El Brexit està, de moment, sent obviat per les borses europees continentals, i els vaivens que s'estan produint en les negociacions entre el Regne Unit i els seus socis de la UE només estan tenint reflex als mercat de divises, especialment pel que fa a la lliura esterlina. a mesura que s'acosti la data límit establerta perquè es faci efectiu el Brexit, ja el 2019, i de continuar el procés tan embolicat com està a hores d'ara, entenem que els inversors tornaran a centrar-hi la seva atenció i, també, en les seves potencials negatives conseqüències per a l'economia de la UE en el seu conjunt", assenyalen els experts de Link Securities al seu informe diari.

Pel que fa a la resta, per ara hi ha absència de notícies sobre la crisi comercial entre la Xina i els Estats Units després de la imposició mútua de nous aranzels divendres passat, que és una bona notícia tenint en compte que s'esperava que les tensions entre les dues s'elevés després de posar-se en marxa aquesta mesura.

"Els mercats seguiran molt pendents de les notícies/rumors que es coneguin en relació al conflicte comercial entre els EUA i la Xina. En aquest sentit, cal assenyalar que ahir la cancellera alemanya Merkel, aprofitant la seva reunió amb el primer ministre xinès, Li Keqiang, va criticar les polítiques proteccionistes i va advocar pel lliure mercat, en una clara referència a la postura del Govern nord-americà en el qual, per altra banda, no creiem que aquests comentaris hagin de fer cap efecte”, precisen des de Link.

Al pla de dades macro, aquest dimarts s'ha publicat el ZEW alemany de juliol, que ha sortit pitjor del que s'esperava. El ZEW de situació actual ha caigut fins als 72,4 des dels 80,6 i davant la previsió de 78,2. Per la seva banda, el ZEW sentiment econòmic s'ha situat en -24,7 enfront de l'anterior -16,1 i a l'estimació de -18,0.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, recorda que aquesta ha estat la "primera sessió de caigudes després de cinc consecutives tancant en números verds". Això sí, explica que "això no ha de preocupar en absolut, almenys, no de moment".

"Dit això, crida l'atenció la precisió amb la qual s'ha frenat l'IBEX, a les portes d'acariciar amb els dits la resistència dels 9.985 punts, els màxims de juny. El màxim d'aquest dilluns es va marcar als 9.971,6 punts. Cosa que vol dir que des de finals de gener l'IBEX presenta quatre màxims decreixents. I per sota, pel costat dels suports, ja sabem que tenim tres mínims creixents. Per aquest motiu diguem que el nostre índex es troba triangulant", explica el expert.

"El problema amb què ens trobem ara és que són nombroses les resistències que tenim per sobre. De fet, es pot dir que dins del rang comprès entre els 9.985 i els 10.100 punts (la part superior del triangle) són moltes les zones de resistències que hi conflueixen. I no serà gens fàcil superar-les sense el suport dels bancs", afegeix Rodríguez.

"D'alguna manera, BBVA ha anul·lat el bon aspecte de curt termini que presentava fins aquest matí, ja que teníem una petita figura de volta en 'doble vall' que ha estat anul·lat, se'ns ha anat en orris. D'alguna manera les elèctriques, energètiques, Inditex i Telefónica estan sent capaços de neutralitzar la debilitat de la banca. En ser capaços de superar els màxims de juny (9.985), diria que alguna cosa podria estar començant a canviar (per bé) per al nostre IBEX, ja que seria el primer màxim creixent des de finals de gener", conclou l'analista tècnic.

contador