Catalunya manté la pressió sobre l'IBEX, que es queda endarrerit a Europa

El selectiu tanca amb una caiguda del 0,6% fins als 10.161 punts

  • Aquesta setmana està marcada per Catalunya i pels resultats empresarials
  • Mediaset ha estat el fanalet vermell de la sessió amb una caiguda de més del 3%
  • A l'altra banda, Técnicas Reunidas ha liderat els avenços de l'IBEX
Marta Gracia / Nieves Amigo
Bolsamania | 23 oct, 2017 09:47 - Actualitzat: 18:02
bolsa_de_madrid_ibex_35_parque

Catalunya torna a ser el tema que marcarà la setmana. La tensió política de la comunitat manté la pressió de l'IBEX 35, que ha caigut un 0,6% fins als 10.161 punts. Una caiguda que el fa anar a contra corrent d'Europa i una altra sessió més quedar-se ressagat del mercat del Vell Continent. Dijous serà un dia clau en el conflicte català, amb un ple a la Generalitat i la compareixença de Puigdemont al Senat.

IBEX 35
11.656,600
  • 0,39%44,90
  • Max: 11.674,00
  • Min: 11.520,90
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.116,96
17:35 22/11/24

De tornada a l'IBEX, Mediaset ha estat el fanalet vermell de la sessió amb una caiguda del 3,82% fins a situar-se, lleugerament, per sobre dels 9 euros. La cadena va presentar la setmana passada els seus resultats trimestrals i encara que van ser bons, sembla que no han convingut als inversors que es mostren preocupats per la caiguda d'inversió publicitària.

Ferrovial ha estat el segon valor amb pitjor comportament, després de caure un 2,33% fins als 18 euros. Siemens Gamesa també ha registrat una mala sessió, s'ha deixat a prop d'un 2,31% fins als 11 euros. Els inversors han castigat el valor, després que divendres anunciés l'acomiadament dels seus director financer i es deixés un 4%.

Tampoc ha estat bona sessió per als bancs, que han tancat amb importants caigudes. Bankinter ha estat l'entitat amb major caiguda, del 2,28%. Per la seva banda, BBVA ha cedit un 1,86%; Sabadell, un 2,09%, Bankia s'ha deixat un 1,37% i Banc Santander i Caixabank, un 1,07% i un 0,75%, respectivament.

Tampoc ha estat bona sessió per als bancs, que han tancat amb importants caigudes

Els bancs estan pendents, a més del que passi a Catalunya, de la reunió de política monetària del Banc Central Europeu (BCE) de dijous vinent. Mario Draghi tindrà molt a dir sobre la retirada d'estímuls monetaris, en una reunió del BCE, que serà clau.

D'altra banda, Técnicas Reunidas ha liderat els avenços del selectiu, amb una pujada del 3%. ArcelorMittal l'ha seguit, amb una revaloració del 2,21% i Indra ha avançat un 1,58%.

Dels pesos pesants del selectiu, només ha tancat amb pujades Iberdrola, que ha avançat un 0,75% fins als 6,75 euros. No obstant això, a més de BBVA i Banc Santander, Inditex s'ha deixat un 0,13% i Telefónica, un 0,29%.

Pel que fa al Mercat Continu, aquest dilluns cal seguir parlant de Pescanova. La companyia ja acumula una pujada del 28% des que dimecres passat anunciés que no hi ha excepcions en els seus comptes de resultats de l'any passat, tancats el 30 de novembre de 2016. Aquest dilluns ha pujat un 11,93% fins als 1,36 euros.

TEMPORADA DE RESULTATS

La temporada de resultats empresarials ja va començar la passada setmana amb Enagás. Aquest dilluns, ha estat el torn d'Abertis, que ha informat d'una millora del benefici del 20% fins al setembre, cosa que es tradueix en 735 milions d'euros. La companyia ha tancat amb una caiguda del 0,4% fins als 18,9 euros.

Els bancs comencen a retre comptes al mercat aquest dimarts amb CaixaBank. Els resultats que l'entitat publicarà aquest dimarts se seguiran amb lupa, igual que els de Sabadell, divendres.

Els experts reconeixen que Catalunya marcarà aquestes xifres dels mesos de juliol, agost i setembre, encara que no pel fet que aquest trimestre es vegi impactat per la crisi política, sinó pel que podrien anunciar els responsables de les empreses sobre el impacte d'aquesta crisi en els seus comptes futures.

CATALUNYA EN EL FOCUS D'ATENCIÓ

Una altra setmana més, Catalunya és el focus d'atenció d'inversors, polítics i analistes. La tensió ha arribat ja cotes màximes (fins al moment) i el Govern d'Espanya i la Generalitat estan completament enfrontats.

El primer ja ha anunciat el cessament de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i dels altres consellers de la Generalitat. Els segons ja han dit que no accepten res i han planejat un nou ple al Parlament català durant el qual, previsiblement, votaran la declaració d'independència una vegada que s'ha posat en marxa l'article 155.

ALTRES MERCATS

D'altra banda, la resta de borses europees han tancat amb pujades. Així, el CAC 40 de França ha pujat un 0,37%; l'FTSE 100 de Londres, un 0,13% i el DAX 30 alemany s'ha revalorat un 0,11%.

Pel que fa als EUA, Wall Street cotitza amb signe mixt, tot i que ha marcat màxims històrics una altra jornada més. El Dow Jones, que cotitza ja per sobre de 23.300 punts, acumula una revaloració anual del 18%, mentre l'S&P 500 frega els 2.600 punts i avança ja un 15% el 2017. Per la seva banda, el Nasdaq cotitza per sobre dels 6.600 punts i puja un 23% aquest any.

A més de tot això, aquest dilluns cal parlar del resultat de les eleccions al Japó, amb el triomf 'aclaparador' de l'actual primer ministre, Shinzo Abe, que va revalidar aquest diumenge la seva àmplia majoria al congrés. El Nikkei ha pujat un 1,09% aquesta matinada. La governadora de Tòquio, Yuriko Koike, principal contrincant d'Abe, va reconèixer la seva derrota i va admetre que havia estat un cop "extremadament sever". A més, a l'Argentina, el president Maurici Macri es va imposar amb la seva coalició 'Canviem' a les legislatives argentines també celebrades aquest diumenge, amb victòries a les cinc províncies més grans del país.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que l'IBEX 35 segueix encaixat dins d'un petit triangle a curt termini que, en teoria, no hauria de trigar a trencar amb violència cap a un o altre costat. Però la pregunta del milió de dòlars és: cap a on? La veritat és que tot i que ho fes a l'alça aquest sòl generaria senyals de fortalesa si finalment fos capaç de confirmar amb claredat i en preus de tancament per sobre dels 10.410 punts.

Per sota, tal com apunta l'analista, pel que fa a suports, el més immediat el trobem als 10.134 punts i per sota dels 10.100 i la base del canal baixista dels últims sis mesos, ara als 9.900 punts. I mentrestant seguim de prop els moviments de BBVA, que segueix mostrant-se molt feble i pot posar a prova en qualsevol moment el 'suport' que presenta als set euros. La pèrdua dels set euros, que no és més que la base del moviment lateral dels últims mesos en què s'ha recolzat en nombroses ocasions, seria sense cap dubte una clara i més que preocupant senyal de debilitat per al sector financer i per tant per al nostre selectiu. "I mentrestant més del mateix, és a dir moviments erràtics a l'alça i a la baixa però sempre dins d'una fase correctiva que continua intacta", conclou l'expert.

contador