Els bancs són els principals perjudicats per la incertesa que genera el referèndum de diumenge que ve
La tensió pel què pugui ocórrer en una setmana clau a Catalunya té el seu impacte en l'IBEX 35. El selectiu ha perdut aquest dilluns un 0,86% i s'ha allunyat així dels 10.300 punts (10.216 punts) amb què va tancar el passat divendres. Una sessió més, els bancs han estat els principals perjudicats per la incertesa catalana.
Ha començat la setmana del referèndum a Catalunya. Tot i que el Tribunal Constitucional ha declarat il·legal la celebració de la consulta, la Generalitat persisteix en que aquest diumenge decidiran sobre la seva independència. La tensió pel què pugui ocórrer augmenta a mesura que s'acosta la data i es deixa notar a l'IBEX 35.
De fet, aquest dilluns el principal perjudicat ha estat Caixabank, que s'ha deixat un 3,8%, fins als 4,11 euros. I és que l'entitat, controlada en un 40% per La Caixa, compta amb el 26% del seu negoci a Espanya a Catalunya. No obstant això, la resta de bancs tampoc se n’ha lliurat. BBVA ha perdut un 1,88%, Sabadell i Santander s'han deixat un 1,1%, Bankia ha perdut un 1% i Bankinter, un 0,19%.
En aquest sentit, els experts de Citi, després de reunir-se amb directius dels vuit bancs espanyols cotitzats, han assenyalat aquest dilluns que "el referèndum de Catalunya, la minoria al Govern del Partit Popular i el creixent gir a l'esquerra a nivell local són els més riscos que adverteixen els bancs" actualment a Espanya.
Per la seva banda, altres valors com Mapfre (-3,17%) i Arcelor Mittal (-2,82%) també s'han situat a la part baixa de la taula. A la banda dels guanys, Mediaset, amb una alça de l’1,7%, ha liderat les pujades, seguida de Técnicas Reunidas (+1,43%) i Grifols (+1,34%).
"La tensió davant la celebració del referèndum il·legal el pròxim 1 d'octubre va en augment, cosa que seguirà pesant en el comportament d'aquest mercat, que durant els últims mesos s'ha quedat una mica endarrerit en relació a la resta de principals borses europees. Entenem que hi haurà inversors que optin per cobrir les seves posicions davant el que pugui passar, mentre altres es decanten per reduir-les. No obstant això, el que sí estem segurs és que fins que passi l'esmentada data i s'aclareixi, si és que s'aclareix, el panorama polític nacional, la borsa espanyola tindrà un comportament relatiu una mica pitjor que la de la resta de places europees", adverteixen els experts de Link Securities al seu informe diari.
ANGELA MERKEL TORNA A GUANYAR LES ELECCIONS
En un altre ordre de coses, aquest diumenge Angela Merkel va tornar a guanyar les eleccions a Alemanya. Ho va fer, això sí, perdent suports i havent d'afrontar l'entrada d'un partit d'extrema dreta al Parlament per primera vegada des de la Segona Guerra Mundial. Ara, el 'quid' de la qüestió serà la coalició que assoleixi per governar. Els socialdemòcrates, després d'una derrota històrica, se’n van a l'oposició. No obstant això, aquest resultat no ha influït massa en el DAX 30, que ha tancat amb lleus pèrdues del 0,08%.
A l'agenda de la jornada, a més del resultat dels comicis alemanyes, poques dades. L'enquesta IFO de valoració actual, clima de negoci i expectatives, aquesta dada s'ha situat als 115,2 punts per sota dels 116 esperats.
A més, el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, ha assegurat aquest dilluns que decidirà a finals d'any sobre les mesures d'estímul. "Decidirem a final d'any sobre una recalibració dels nostres instruments per mantenir el grau de suport monetari que l'economia de la zona euro encara necessita per completar la seva transició cap a un creixement més equilibrat, caracteritzat per condicions sostingudes d'estabilitat de preus", ha dit. Unes paraules que no li han agradat a l'euro, que es deixa un 0,79% fins als 1,1854 dòlars.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, comenta que per "enèsima sessió" ha quedat clar, si és que encara quedava algun dubte, "la debilitat de l'IBEX 35 en comparació amb els nostres veïns europeus. Mentre el conjunt de les borses europees tanca pla o amb tímides caigudes el nostre índex cau amb força i el que és pitjor, sense aspecte que el lent però continu degoteig a la baixa, que està durant ja gairebé cinc mesos, finalitzi".
Rodríguez afegeix que "dit això, i a la vista del gràfic diari de l'IBEX, es pot dir que el següent nivell de suport el trobem en el buit alcista (diari i setmanal) de dilluns de fa dues setmanes als 10.129 punts i per sota tenim els mínims mensuals als 10.087 punts i per sota la base de la cadena, ara als 10.040 punts".
"Per sobre, pel que fa a les resistències, tenim els 10.410 punts. Rebots a part, el que és realment preocupant és que la banca del nostre país torna a donar símptomes de debilitat i els màxims i mínims decreixents dels pràcticament últims cinc mesos segueixen aquí, intactes. I així només cal seguir fent una cosa: caure", conclou l'expert.