Hong Kong toca mínims de l'any i les borses d'Àsia cauen després de les males dades xineses

L'activitat de les fàbriques xineses ha decebut

Bolsamanía
Bolsamania | 31 mai, 2023 10:00
dl hong kong city skyline night harbour special administrative region hang seng index hsi hkd photo
Sharecast image

NIKKEI 225

39.500,370

00:00 08/11/24
0,30%
118,96

Les borses de la regió Àsia-Pacífic han acabat en vermell aquest dimecres, tot i que destaca la caiguda que ha patit el Hang Seng de Hong Kong, que ha perdut un 2,75% i ha tocat mínims del 2023. Les males dades xineses (la activitat de les fàbriques ha decebut) han marcat la jornada.

En concret, l'activitat de les fàbriques de la Xina es va situar al maig a 48,8 punts, per sota de la marca de 50 que separa el creixement de la contracció, i per sota de l'estimació de 49,4 del consens d'economistes. Es tracta del segon mes consecutiu de descensos del PMI manufacturer, després de la contracció del 49,2 registrada a l'abril, i s'ha produït davant de la feblesa de la demanda.

Segons l'Oficina Nacional d'Estadística, l'índex de directors de compres dels grans fabricants es va situar en 50, mentre que el dels petits fabricants va ser inferior. L'índex de l'activitat de serveis es va mantenir a territori expansiu en 54,5, però va marcar el segon mes consecutiu de descensos.

Els experts de Pantheon Macroeconomics afirmen, arran d'aquestes dades, que "la recuperació xinesa trontolla, sobretot al sector industrial, ja que la Xina ha decidit permetre que el repunt del consum sigui el principal motor de la reactivació, alhora que s'absté d'aplicar estímuls amplis”. Així doncs, els mercats de la Xina continental també han baixat, amb el Shanghai Composite perdent un 0,68% i el Shenzhen Component un 1%.

Al Japó, el Nikkei 225 ha retrocedit des del màxim de 33 anys, registrant pèrdues de l'1,41% fins als 30.887,88 punts, mentre que el Topix s'ha deixat un 1,32% per tancar als 2.130,63 punts. Al país s'han publicat les vendes al detall, que van créixer el 5% interanual a l'abril, segons les dades del Govern. Incompleixen així les expectatives, ja que la lectura suposa un fort descens respecte al creixement del 7,2% registrat al març i s'allunya de les estimacions del 7% que esperava el mercat.

I a Austràlia, l'S&P/ASX 200 ha perdut un 1,64% i ha acabat la sessió als 7.091,3 punts després que la taxa d'inflació del país pugés més del previst a l'abril, fins al 6,8%, per sobre del 6,4% esperat pel consens. L'oficina d'estadística del país ha detallat que les pujades de preus més significatives es van produir a l'habitatge, que va experimentar un augment interanual del 8,9%. El van seguir les pujades dels aliments i les begudes no alcohòliques, així com del transport, que van experimentar augments del 7,9% i el 7,1%, respectivament.

El Kospi sud-coreà ha revertit els guanys inicials i ha caigut un 0,28%. El Kosdaq ha estat l'únic en verd, ja que ha tancat amb un avanç del 0,54%.

SATÈL·LIT ESPIA DE COREA DEL NORD

Per la seva banda, també cal destacar que aquest dimecres Corea del Nord ha confirmat que el seu primer intent de llançar un satèl·lit espia militar ha fracassat. L'exèrcit ha hagut de recollir les restes de l'artefacte després que el coet portador s'estavellés a les aigües occidentals.

L'Agència Central de Notícies de Corea del Nord ha informat que s'havia produït un "accident" durant el llançament d'un satèl·lit militar de reconeixement. "El coet portador 'Chollima-1' ha caigut al Mar Occidental de Corea després de perdre empenta a causa de l'arrencada anormal del motor de la segona etapa després de la separació de la primera etapa durant el vol normal", ha explicat a la seva pàgina web.

El Japó, els Estats Units i Corea del Sud han condemnat el llançament nord-coreà i han subratllat que constituïa una violació d'una resolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

contador