Credit Suisse ha sol·licitat un préstec de 50.000 milions d'euros al Banc Nacional Suís
Wall Street cotitza amb guanys aquest dijous després del tancament baixista de dimecres i amb l'atenció posada, una jornada més, sobre el sector bancari. L'anunci que Credit Suisse ha demanat un préstec de 50.000 milions d'euros al Banc Nacional de Suïssa sembla que ha calmat les aigües a curt termini, tot i que el mercat continua envoltat de la volatilitat després de la crisi iniciada amb la caiguda d'SVB.
El col·lapse de l'entitat, unit a la fallida de Signature i el temor d'un efecte dòmino a la resta dels bancs regionals nord-americans s'han vist augmentats pels problemes de Credit Suisse, que ha despertat entre els inversors la por d'una crisi financera global.
Nouriel Roubini, l'economista que va predir la crisi del 2088, ha assenyalat que la caiguda de Silicon Valley Bank als Estats Units és "manejable", però que el col·lapse de Credit Suisse tindria conseqüències a nivell mundial. "Seria comparable a la caiguda de Lehman Brothers", ha advertit.
Un altre dels bancs a l'ull de l'huracà, First Republic Bank, estaria estudiant diferents opcions per resoldre els seus problemes de liquiditat, entre les quals es trobaria una possible venda, segons ha informat Bloomberg. De moment, no s'ha pres cap decisió. L'entitat torna a desplomar-se i es deixa més d'un 30% després de l'obertura.
Al fons d'aquesta situació, hi ha l'enduriment monetari excessiu dut a terme pels bancs centrals. Aquest dijous el Banc Central Europeu (BCE) ha incrementat els tipus en 50 punts bàsics (pb), tal com havia anunciat, malgrat la crisi bancària, i en aquest sentit ha subratllat que “el sector bancari de la zona euro és sòlid i resistent".
La setmana que ve serà el torn de la Reserva Federal (Fed), que celebrarà la reunió els dies 21 i 22 de març, i per a la qual els operadors descompten una pujada de 25 pb o, fins i tot, una pausa.
"Els swaps ara valoren una retallada de 100 pb de la Fed per al desembre, i la taxa màxima ara es veu en 4,85%, per sota del 5,6% de la setmana passada, després del discurs del president de la Fed, Powell, davant el Senat dels Estats Units, quan Powell no sabia que els vents canviarien abruptament de direcció unes hores més tard", ha indicat Ipek Ozkardeskaya, analista sènior del Banc Swissquote.
Al pla empresarial, també és notícia TikTok, ja que el govern dels Estats Units ha exigit a l'empresa propietària de la popular aplicació, la companyia xinesa ByteDance, que distribueixi les seves accions si vol continuar operant al seu territori.
Aquest moviment, que es dona després de dos anys de negociacions entre el país i l'empresa propietària de l'aplicació, sobre la qual pesen dubtes en matèria de protecció de les dades dels més de cent milions d'usuaris al país nord-americà.
ECONOMIA I ALTRES MERCATS
A l'escena econòmica, s'han publicat les peticions setmanals de desocupació, que han caigut més del que s'esperava, fins a les 192.000, a la setmana finalitzada l'11 de març, des de les 212.000 registrades durant els set dies previs (revisats a l'alça des de les 211.000), mentre que el consens n'anticipava un nivell de 205.000.
En altres mercats, el petroli West Texas retrocedeix un 1,61% (66,54 dòlars) i el Brent es deixa un 1,30% (72,87 dòlars). Per part seva, l'euro s'aprecia un 0,03% (1,0578 dòlars), i l'unça d'or puja un 0,23% (1.935 dòlars).
A més, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa al 3,408%. Per part seva, el bitcoin puja un 1,67% (24.780 dòlars).