Gran volatilitat: l’IBEX-35 puja menys d’un 1% i Wall Street perd impuls

El selectiu espanyol intenta rebotar, encara que amb poca convicció

César Vidal
Bolsamania | 12 feb, 2016 12:10 - Actualitzat: 17:45
Bolsas_Mercados_Inversores

Guanys inferiors a l’1% per a l'IBEX i pujades de prop del 0,5% a Wall Street després que les vendes detallistes del mes de gener als Estats Units hagin superat lleugerament les previsions dels analistes. La volatilitat és molt elevada a les borses.

A les borses europees han augmentat els guanys després de l'anunci de Deutsche Bank, que ha confirmat la notícia anticipada fa uns dies i ha anunciat que recomprarà deute per valor de 5.400 milions d'euros.

A més, el segon banc alemany, Commerzbank, puja fins i tot amb més força al Dax (+15%) després de publicar uns resultats que han superat les previsions del consens. Aquestes dues notícies han contagiat de manera positiva el sector bancari europeu, que lidera les pujades després de ser el més castigat aquestes últimes setmanes.

POT HAVER-HI UN RAL·LI, PERÒ NO SERÀ SOSTENIBLE A MITJÀ TERMINI

«L'or s'ha disparat des de principis d'any. No obstant això, en algun moment pot haver-hi un ral·li que el torni a fer caure. Però pocs partícips del mercat pensen que el ral·li, si es produeix, sigui sostenible.

»I després del ral·li, els mercats es mantindran sense direcció durant els propers mesos. En aquest escenari, hi ha més espai perquè l'or es mogui a l'alça.» És la visió de mercat de Mark Shirreff Matthews, estrateg de renda variable de Julius Baer a l’Àsia.

L'opinió de Shirreff reflecteix en bona mesura la situació actual dels mercats. Pot haver-hi un ral·li a les borses després de les grans baixades que s’han produït des de principis d'any o mitjan desembre, però pocs creuen que sigui sostenible a mitjà termini.

LES CAIGUDES DE LA BORSA ESTAN AFECTANT DURAMENT LA CONFIANÇA

I és que les caigudes de la borsa, autèntiques davallades en el cas del mercat japonès i dels mercats europeus, estan afectant la confiança dels inversors i, el que és pitjor, poden acabar afectant l'economia real, si és que no ho estan fent, ja.

A Capital Economics, afirmen que «l'escenari de turbulències actual als mercats financers i la incertesa econòmica global, juntament amb els senyals renovats d'estrès als mercats de bons perifèrics de la zona euro, han fet augmentar els riscos» per a un creixement econòmic més baix aquest 2016.

José Luis Martínez Campuzano, estrateg de Citi a Espanya, comenta que «el veritable risc és que el deteriorament de les condicions financeres s’emporti per davant, com una profecia autoacomplerta, l'economia».

EL PRINCIPAL PROBLEMA: LES EXPECTATIVES D'INFLACIÓ

Per la seva banda, els experts de Danske Bank comenten que «el món encara no afronta una crisi sistèmica, però els riscos estan creixent. Hi ha temors com la disminució de la liquiditat dels mercats, la fatiga dels bancs centrals i l'aturada als mercats emergents».

En la seva opinió, el principal problema per al BCE és «el col·lapse de les expectatives d'inflació», que portarà Mario Draghi a prendre més mesures a curt termini. A més, preveuen que la Fed «mantingui els tipus fins al setembre» i que només els elevi una vegada aquest 2016 i tres vegades el 2017.

L'IBEX REBOTA, PERÒ ÉS PROBABLE UNA CAIGUDA FINS AL NIVELL DE 7.500 PUNTS

Pel que fa a l’aspecte tècnic, José María Rodríguez, analista de Bolsamanía, ha comentat que l'IBEX va tancar dijous molt a prop del suport de 7.500 punts, encara que aquest expert afirma que «quan el pànic venedor s'apodera del mercat, com és el cas que ens ocupa, no hi ha suport que valgui».

Després del nivell de 7.500 punts, el selectiu espanyol té una altra zona de suport rellevant en els nivells de 7.000-7.200 punts, afirma aquest expert, que destaca com a positiu que l’S&P 500 ha aconseguit respectar el suport de 1.812 punts (mínims del mes de gener). «Més li val a Europa que Wall Street continuï cotitzant en lateral si no volem veure les borses europees precipitar-se novament al buit», conclou José María Rodríguez.

contador