El banc d'inversió nord-americà enumera els tres grans riscos que amenacen les economies
Les borses nord-americanes han tancat un 2020 de rècord imposant-se el gran i pesat asterisc que ha representat la crisi del coronavirus. La gran pregunta és saber si el ral·li va per llarg o és moment de tancar posicions i fer caixa amb els nostres llargs.
Els analistes de Goldman Sachs són optimistes. O tan optimista com es pot ser davant d'un context com el que ens ha tocat viure. Els seus experts aposten pel rebot de l'economia nord-americana aquest any, i les seves previsions se situen un 2,5% per sobre del consens del mercat.
Però no tot és de color rosa. En Goldman veuen un núvol que, segons els seus càlculs pot ser l'únic gran risc baixista dels mercats per a aquest 2021.
I no és una altra cosa que la nova soca del virus. En confirmar-se com una amenaça seriosa, que requereixi una altra vacuna i una nova ronda de inoculacions, "l'auge del consum s'ajornaria fins al 2022 fins i tot comptant que s'aprovi una altra vacuna en un termini inferior als cinc mesos (com les que tenim ara davant nosaltres)".
Els primers avenços són positius, i mostren que la vacuna contra el virus és també eficaç contra la nova soca britànica. No obstant això, els seus resultats no són tan òptims a l'hora d'enfrontar-se amb la variant sud-africana. I això és el que més preocupa Goldman Sachs.
LES DUES GRANS PREOCUPACIONS DE GOLDMAN
El segon gran risc baixista per als mercats és que les mutacions del virus "elevin significativament el llistó" per aconseguir la tan sobada immunitat col·lectiva de la qual hem sentit parlar durant els últims mesos. Aquest escenari també implicaria el retard del rebot del consum.
Finalment, el tercer i últim gran perill que aguaita els mercats és, segons Goldman Sachs, que fins i tot tot i comptar amb la vacuna i un clima més càlid (un cop deixat enrere l'hivern) per combatre la pandèmia, el consumidor se segueixi comportant de forma més cautelosa del que s'esperava. Un risc que, almenys, implicaria un impacte més limitat en les economies de tot el món.