Des de la seva anterior estimació de 90 dòlars per barril
Els analistes de Goldman Sachs han elevat 5 dòlars la seva previsió per al preu del petroli Brent a finals del 2023, fins als 95 dòlars per barril, després de l'inesperada retallada de producció anunciada aquest diumenge per l'OPEP+.
Els experts del banc nord-americà també han elevat 3 dòlars la previsió per al preu el 2024, fins als 100 dòlars per barril.
"L'OPEP+ té un poder de fixació de preus molt significatiu en relació amb el passat, i la retallada sorpresa és coherent amb la seva nova doctrina d'actuar de forma preventiva, perquè poden fer-ho sense pèrdues significatives a la quota de mercat", han explicat els experts de Goldman.
A més, assumeixen que "les retallades de Rússia s'estendrien fins al segon semestre del 2023", per la qual cosa han reduït el seu pronòstic de producció per a l'OPEP+ per a fins del 2023 en 1,1 milions de barrils diaris (mb/d)".
UNA DECISIÓ INESPERADA
"Aquesta decisió xoca amb les expectatives del mercat, que estava esperant que els països productors mantinguessin un to dur, però sense decidir encara noves retallades de l'oferta, a l'espera de veure si el preu del cru recuperava nivells amb què se sentissin còmodes (80 dòlars per barril com a sòl)", expliquen els experts de Renta 4.
"La decisió es pren després de les caigudes recents a mínims de més d'un any arran de l'empitjorament d'expectatives cícliques davant la inestabilitat financera i el seu potencial impacte en crèdit i per derivada en l'activitat econòmica", afegeixen.
A parer seu, "suposa un nou risc a l'alça sobre la inflació (i per tant pressió addicional sobre els bancs centrals) i a la baixa sobre el creixement".
En la mateixa línia, els experts de Link Gestión comenten que "la mesura mostra com l'OPEP i els seus aliats a l'OPEP+, encapçalats per Rússia, han recuperat 'el control' del mercat del petroli mundial i la capacitat per determinar-ne el preu d'aquesta matèria primera".
Sobre la inflació, afegeixen que "un repunt dels preus de l'energia pot complicar la ja per si mateixa difícil tasca a la qual s'enfronten els bancs centrals en la lluita contra aquesta variable".
L'OPEP, CADA VEGADA MÉS CONNECTADA AMB RÚSSIA
A nivell geopolític, la decisió de l'OPEP torna a posar de nou de manifest la cada vegada més estreta relació entre l'Aràbia Saudita i Rússia, malgrat les pressions dels Estats Units.
Neil Wilson, analista de Markets.com, comenta que "els saudites no temen els EUA. Estem veient una refosa de la dinàmica regional i global a la llum de la Covid i les tensions entre els EUA i la Xina", amb el teló de fons de la guerra a Ucraïna.
"Assistim a nova era, com ho demostra l'acord entre l'Aràbia Saudita i l'Iran negociat per la Xina. Els saudites estan fent el que han de fer i la Casa Blanca hi ha perdut la seva influència, segons sembla", afegeix aquest expert.