Goldman Sachs anticipa "un mercat baixista" amb una "ràpida" recuperació posterior

Anticipa caigudes addicionals del 10% per a l'S&P 500 seguides d'un rebot del 30%

César Vidal
Bolsamania | 12 mar, 2020 11:15
ep servicio de virologia del servicio de microbiologia del hospital clinic donde se realizan algunas
FRANCISCO AVIA/HOSPITAL CLÍNIC

Goldman Sachs anticipa "un mercat baixista" per a les borses mundials causat per l'expansió del coronavirus, però amb una "ràpida" recuperació posterior. "Després d'11 anys, creiem que el mercat alcista de l'S&P 500 acabarà aviat", afirmen els seus analistes. Un mercat alcista es dóna per acabat quan es produeix una caiguda superior al 20% des del màxim, cosa que no ha ocorregut encara, però que està molt aprop de produir-se.

Segons Peter Oppenheimer, cap d'estratègia global de renda variable del banc americà, encara es desconeix quan es frenarà la pandèmia, que va camí de provocar el primer mercat baixista de la història causat per una crisi sanitària. Aquest expert explica que hi ha mercats baixistes estructurals, mercats baixistes cíclics i mercats baixistes impulsats per esdeveniments.

En la seva opinió, l'actual mercat baixista està sent provocat pel coronavirus, "la qual cosa suggereix que el repunt en els mercats d'accions serà ràpid". Si examinem les estadístiques, en el passat, de mitjana aquest tipus de mercats baixistes provocats per xocs exògens han experimentat una caiguda del 29% i han durat nou mesos, i els mercats van recuperar els seus nivells anteriors en 15 mesos, assenyala Oppenheimer.

L'escenari que contempla Goldman és una caiguda addicional del 10% durant tres mesos per l'S&P 500, fins a 2.450 punts, després que el principal indicador mundial s'hagi desplomat un 18% des del seu màxim històric de 3.339 punts marcat a mitjan febrer, just abans de l'esclat del brot de coronavirus.

Malgrat aquesta previsió negativa a curt termini, Goldman es mostra molt més optimista de cara al mitjà termini, ja que anticipa una recuperació del S&P 500 fins a 3.200 punts per a final d'any, la qual cosa implicaria una pujada del 30% des del seu mínim previst.

"A mesura que avanci l'any, l'impacte del coronavirus probablement disminuirà", afirmen des de Goldman. Una recuperació dels guanys i el sentiment, uns tipus d'interès al 0% i l'impacte dels estímuls fiscals previstos, sumat a una menor incertesa després del resultat de les eleccions als EUA, provocaran un gran ral·li a Wall Street de cara al tram final de l'actual exercici.

No obstant això, aquesta previsió es sustenta sobre una premissa fonamental: la contenció del brot de coronavirus durant el primer semestre. A més, Oppenheimer comenta que mai abans no s'havia produït un mercat baixista per una emergència sanitària, cosa que fa més difícil la resposta per part dels bancs centrals, que d'altra banda tenen molt poc marge per continuar disminuint els tipus d'interès.

Per a l'estrateg de Goldman, també cal estar molt atents als mercats de crèdit d'alt rendiment, per l'augment de riscos que ha comportat el col·lapse dels preus del petroli.

El perill és que els mercats financers estan suportant un gran estrès, i això pot implicar que un mercat baixista provocat pel coronavirus "es converteixi en un mercat baixista cíclic" a causa d'una gran crisi financera global, cosa que provocaria una situació més dramàtica als mercats.

contador