Forts guanys a Wall Street, que estén el seu ral·li alcista de curt termini

Els inversors continuen descomptant que l'economia dels Estats Units entrarà en recessió

César Vidal
Bolsamania | 24 jun, 2022 19:23
ep archivo   wall street bolsa de valores
TWITTER - Archivo

Compres destacades del 2% a Wall Street, després dels guanys de dijous i busca tancar una setmana alcista després de les fortes caigudes registrades pels índexs novaiorquesos durant els últims temps. Sense comptar aquesta sessió, l'S&P 500 avança un 3,3% durant la setmana, el Dow Jones repunta un 2,6% i el Nasdaq rebota un 4%.

NASDAQ 100
21.289,154
  • 0,85%178,65
  • Max: 21.540,32
  • Min: 20.913,72
  • Volume: -
  • MM 200 : 19.405,69
23:16 20/12/24

Recordem que l'S&P 500 va marcar un mínim anual i des del 2020 als 3.636 punts divendres passat, però aspira a acabar la setmana per sobre dels 3.800 punts. Superar aquesta resistència de curt termini obriria la porta a una extensió dels guanys.

El nivell de pessimisme és tan elevat que, per la teoria de l'opinió contrària, el ral·li es pot estendre durant les properes sessions per eliminar l'extrema sobrevenda dels índexs, sense que això signifiqui que ha acabat el mercat baixista actual. Recordeu que les borses es mouen en dents de serra, i que fins i tot en tendències baixistes es produeixen forts rebots.

ESTÀ DESCOMPTADA LA RECESSIÓ?

Els inversors continuen descomptant la possibilitat cada vegada més gran que els Estats Units entri en recessió per l'enduriment monetari de la Reserva Federal (Fed) per contenir la inflació.

Les negatives dades econòmiques publicades aquest dijous, amb una clara desacceleració dels indicadors d'activitat PMI en manufactures i serveis, juntament amb el reiterat compromís de Jerome Powell per abaixar els preus, acosten encara més aquesta possibilitat.

En qualsevol cas, encara és aviat per saber si ja s'ha descomptat en la seva totalitat una recessió, ja que la guerra a Ucraïna és un element desestabilitzador que no estava en joc en anteriors mercats baixistes, tal com va reconèixer Powell. Rússia ja ha iniciat una 'guerra del gas' en tota regla contra la Unió Europea, que pot anar a més als propers mesos.

I el preu del petroli, malgrat la correcció dels últims dies, roman per sobre dels 100 dòlars i segueix complicant la vida als bancs centrals, que per ara tenen les mans lligades en la lluita contra la inflació. El barril West Texas avança un 0,6% (104,92 dòlars) i el Brent repunta un 0,7% (110,71 dòlars).

"La clau per al comportament de les borses a curt/mitjà termini serà l'evolució de la inflació i, de moment, no sembla que aquesta variable canviï de tendència", destaquen els experts de Link Securities.

LES EXPECTATIVES D'INFLACIÓ ES REVISEN A LA BAIXA

En aquest sentit, aquest divendres s'ha donat a conèixer l'índex de confiança del consumidor de la Universitat de Michigan als Estats Units. La dada s'ha situat lleument per sota del que s'esperava i ha baixat fins als 50 punts (mínim històric), des dels 50,2 del mes anterior i l'anticipada pel consens.

Tot i això, el mercat ha descomptat de manera molt positiva que la segona lectura d'aquest indicador sobre les expectatives d'inflació del consumidor a llarg termini ha baixat fins al 3,1% des del 3,3% anticipat en la lectura inicial, cosa que podria reduir l'urgència d'augments de tipus més pronunciats per part de la Fed i ha contribuït a potenciar el rebot dels índexs.

Recordem que la Fed va decidir pujar els tipus d'interès en 75 punts bàsics en conèixer aquesta dada abans de la reunió de juny. "Aquesta reacció del mercat ajuda a demostrar que, de vegades, no és prudent permetre que la política monetària es regeixi per una única dada", explica Michael Hewson, analista en cap de CMC Markets.

A l'escena empresarial, l'empresa de transport FedEx puja després d'elevar la previsió anual de beneficis.

En altres mercats, l'euro s'aprecia un 0,17% (1,0541 dòlars). A més, l'unça d'or baixa un 0,1% (1.828 dòlars); i el bitcoin puja un 1% (20.978 dòlars).

contador