Fortes caigudes a Wall Street, amb més pressió baixista per a la tecnologia

Els inversors adopten una postura més defensiva davant del suport més baix de l'organisme

Bolsamanía
Bolsamania | 17 des, 2021 16:11
wall street
Alex Proimos ( https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en ) No changes made

Wall Street encamina el tancament de setmana amb caigudes després del tancament baixista de dijous, que va afectar sobretot el Nasdaq. L'índex tecnològic va caure més del 2%, ja que els inversors van apostar per accions més defensives i cícliques, com ara les dels bancs. Així, el Dow Jones amb prou feines va baixar un 0,1% i l'S&P 500 va cedir gairebé un 1%.

NASDAQ 100
21.503,171
  • 1,01%214,02
  • Max: 21.510,09
  • Min: 21.224,27
  • Volume: -
  • MM 200 : 19.405,69
23:16 23/12/24

A la sessió d'aquest divendres, els tres índexs retrocedeixen a prop d'un 1%. Aquest és a causa de l'agressiu canvi de política monetària confirmat per la Reserva Federal (Fed) aquesta setmana per contenir una inflació que ha deixat de ser transitòria per convertir-se en la principal preocupació del banc central i del mercat.

UNA FED MÉS AGRESSIVA CONTRA LA INFLACIÓ

Tal com va informar Bolsamanía en el seu directe especial de l'esdeveniment, el banc central va complir les previsions més agressives dels experts, en duplicar el tapering fins als 30.000 milions de dòlars i anticipar tres pujades de tipus el 2022 i tres pujades més el 2023. Així, finalitzarà el programa de compra d'actius per lluitar contra la COVID al mes de març.

Tal com va reconèixer el president, Jerome Powell, “crec que ara hi ha un risc real que la inflació sigui més persistent i això podria posar les expectatives d'inflació sota pressió. No és un risc alt en aquest moment, però ha augmentat. Això justifica, en part, el nostre moviment, que ens situa en una posició per fer front a aquest risc”.

Qüestionat sobre quan apujarà tipus la Fed, Powell va assenyalar que "en el darrer cicle, hi va haver una gran separació entre el final de la compra d'actius i la primera pujada de tipus. Però la situació ara és molt diferent. L'economia està molt forta i la inflació molt alta, per això és apropiat apujar els tipus d'interès”.

La reacció dels inversors no s'ha fet esperar. Els futurs sobre els fons federals atorguen ja un 42% de probabilitats a una pujada de tipus a la reunió del 16 de març i un 60% a una pujada de tipus al maig.

L'OPTIMISME INICIAL S'ESVANEIX

Tot i la reacció alcista inicial dels índexs de dimecres passat, els inversors estan adoptant una posició més defensiva, com es va comprovar aquest dijous, cosa que indica que són una mica cautelosos respecte a les perspectives futures.

Morgan Stanley considera que hi haurà un ajustament de valoració i una correcció del mercat durant els propers mesos per reflectir el menor suport de l'organisme.

Una dinàmica que ja s'ha començat a veure a altres mercats desenvolupats, amb pujades de tipus al Regne Unit i Noruega i l'anunci del final del programa de compres contra la pandèmia per part del Banc Central Europeu.

A Àsia, en un moviment similar al del BCE, el Banc del Japó ha anunciat aquest divendres que reduiria les compres de paper comercial i bons corporatius.

QUÀDRUPLE HORA BRUIXA I ALTRES MERCATS

Aquest divendres té lloc el quart i darrer gran venciment de l'any de contractes derivats sobre accions i índexs, fenomen conegut com la quàdruple hora bruixa. El volum de contractació en els futurs dels índexs acostuma a incrementar-se significativament a les sessions prèvies, a causa fonamentalment del 'rolo' de les posicions obertes cap al següent venciment (març de 2022).

A l'escena empresarial, Elon Musk segueix venent accions de Tesla. El fundador de la companyia ha col·locat al mercat un altre paquet de títols valorat en 884 milions de dòlars.

A més, Oracle negocia la compra de Cerner per uns 30.000 milions de dòlars, segons ha publicat The Wall Street Journal.

D'altra banda, Meta ha anunciat que uns 50.000 usuaris de Facebook han estat blancs d'empreses privades de vigilància. Set n'han estat expulsades de les plataformes de la companyia. En total, s'han eliminat 1.500 comptes relacionats amb aquestes empreses.

D'altra banda, les empreses especialitzades a ajornar pagaments ('buy now, pay later') es desplomen després que el regulador nord-americà hagi obert una investigació sobre les seves pràctiques i productes.

En altres mercats, el barril de petroli West Texas cau un 1,7% fins als 71,70 dòlars, malgrat que Goldman Sachs ha anticipat pujades fins a 100 dòlars per barril. A més, l'euro es deprecia un 0,29% i canvia a 1,1295 dòlars. I l'unça d'or avança un 0,59%, fins als 1.808 dòlars, mentre que la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau fins a l'1,38%. Finalment, el bitcoin baixa un 4,55%, fins als 45.922 dòlars.

contador