El selectiu espanyol aconsegueix aguantar el nivell dels 8.500 punts
L'IBEX arrencava malament l'any, amb caigudes properes al 2%, però a mesura que avançava la sessió ha reduït les pèrdues i finalment ha aconseguit tancar amb guanys del 0,12%, fins als 8.550 punts. La por de l'alentiment econòmic a la Xina, provocada per les últimes dades macro, ha estat el causant de la mala marxa durant la major part de la sessió inaugural de 2019.
A la resta d'Europa, el CAC és l'únic parquet que ha tancat en vermell, amb una caiguda del 0,87%. Per la seva banda, el PSI ha sumat un 0,20%, el DAX, un 0,20%, l'FTSE Mib, un 0,09% i l'FTSE, un 0,05%.
Àsia ha acabat aquesta matinada amb contundents caigudes generalitzades pel temor d’un alentiment econòmic a la Xina davant les últimes dades macro, cosa que ha llastat els índexs europees fins que una hora abans del tancament han aconseguit donar-se la volta.
"Després d'un brutal 2018, els mercats de valors asiàtics han començat 2019 amb números vermells després de la publicació d'unes febles dades econòmiques a la Xina", subratllen els experts de Danske Bank al seu informe diari. La por a un alentiment econòmic al gegant asiàtic ha estat una de les grans preocupacions de 2018 i continuarà sent-ho el 2019, especialment mentre els Estats Units i la Xina no arriben a un acord a l'àmbit comercial.
El 2019 comença, a més, amb un problema afegit sobre la taula: la possibilitat d'un tancament del govern nord-americà si no s'arriba a un acord sobre els pressupostos. El govern dels EUA ha estat en atur parcial durant onze dies mentre Trump es manté ferm en la seva decisió d'assegurar el finançament per al mur de la frontera amb Mèxic. Els demòcrates assumiran la majoria a la Cambra de Representants i el seu líder, Nancy Pelosi, considera que el mur és "immoral".
Craig Erlam, analista d’Oanda, assenyala en un informe publicat aquest dimecres que "les desgràcies de desembre arriben el 2019". No obstant això, prefereix veure el 'got mig ple' i apunta que, després d'un "turbulent i lamentable 2018", els inversors de tot el món esperen que 2019 porti amb si "més estabilitat i un retorn a la senda guanyadora per als mercats borsaris". Tot i així, Erlam reconeix que l'any ha tingut un començament "decebedor, amb una forta aversió al risc que afecta qualsevol classe d'actius, ja que la tendència que va impactar en la confiança durant l'últim mes de l'any passat es trasllada a aquest any".
LES NOTÍCIES "NO PODEN SER MÉS PREOCUPANTS"
Els analistes de Link Securities recalquen, per la seva banda, que les notícies "no poden ser més preocupants" en aquesta arrencada de 2019, amb l'activitat manufacturera de la Xina contraient-se durant el mes de desembre per primera vegada en gairebé dos anys.
"Tot sembla indicar que el conflicte comercial entre els EUA i la Xina ha començat a passar factura a l'economia del gegant asiàtic, fet que, tot i ser negatiu en un principi, pot tenir una segona lectura més positiva: que el govern de la Xina s'avingui a negociar amb els EUA un acord comercial que sigui acceptable per les dues parts", indiquen aquests experts al seu informe diari.
En aquest sentit, assenyalen que l'administració dels EUA també sembla haver suavitzat la seva postura a causa de la caiguda de les borses registrada al tancament de 2018.
"És per això que som positius davant la possibilitat que els EUA i la Xina acostin postures i arribin a un acord comercial durant els dos mesos que s'han donat de termini", apunten aquests experts.
Pel que fa a les dades macro d'aquesta primera sessió de l'any per a les borses, els PMI manufacturers de desembre no han portat bones notícies. L'índex PMI del sector manufacturer de la Zona Euro d'IHS Markit va registrar una lectura final de 51,4, la mateixa que la seva estimació flash precedent, però es va situar per sota de 51,8 registrat el novembre. Encara que l'actual període de creixement es va expandir a cinc anys i mig, l'última lectura del PMI va ser la més baixa des de febrer de 2016.
DIA, IBERDROLA, BANCA CARIGE
Pel que fa a les notícies empresarials d'aquesta primera jornada de l'any, a Espanya destaca DIA, que rebota un 10% després d'anunciar aquest dilluns que ha tancat l'acord de refinançament amb la banca. Els analistes assenyalen que aquesta és una bona notícia, més encara perquè està condicionada a la realització de la necessària ampliació de capital anticipada per la companyia.
Així mateix, Iberdrola ha comunicat el tancament de la venda de les seves centrals al Regne Unit a la britànica Drax. L'elèctrica s'ha desprès del 100% de Scottish Power Generation, part de la seva filial britànica que agrupava els més de 2.500 MW de generació convencional. Les accions de la companyia han caigut un 0,28% al tancament de la sessió.
Dins de l'IBEX 35, Siemens Gamesa ha estat la companyia més alcista de la jornada, amb un repunt del 3,05%, per davant de Mediaset (1,79%) i Enagás (1,78%). Al costat contrari de la taula, IAG (-3,41%) ha estat el valor més castigat, seguit d'ArcelorMittal (-2,87%) i Viscofan (-2,58%).
Fora del nostre país, la banca italiana arrenca amb mal peu l'any. El Banc Central Europeu (BCE) ha nomenat tres administradors temporals per fer-se càrrec de Banca Carige i reemplaçar la seva cúpula directiva.
Al mercat de matèries primeres, el barril de Brent, de referència a Europa, repunta un 4,39% al tancament del mercat espanyol, fins als 56,15 dòlars. Per la seva banda, al mercat de divises, l'euro es deprecia enfront del dòlar i es canvia a 1,1354 dòlars.