Europa va viure una jornada 'negra' aquest dimarts passat
L'IBEX 35 ha rebotat aquest dimecres un 0,47%, fins a situar-se als 9.566 punts, després d'una sessió marcada per la forta volatilitat. El selectiu espanyol ha arrencat la jornada pujant un 0,7% per donar-se la volta ràpidament i després tornar-se al verd... Anades i vingudes, cautela i incertesa. Encara, malgrat tot, ha trencat la mala ratxa de caigudes que arrossegava durant les cinc sessions anteriors.
El valor més alcista de la sessió ha estat Repsol (+4,19%) després del repunt del preu del petroli. A la part alta de la taula l'han seguit Grífols (+3,33%) i Acciona (+2,80%). En canvi, el 'fanalet vermell' de la sessió ha estat Inditex, que ha caigut més d'un 2,3%. L'han seguit el grup d'empreses d'aerolínies IAG (-1,49%) i Merlin Properties (-0,92%).
Per la seva banda, Gas Natural Fenosa s'ha revalorat lleugerament (+0,24%) després que el seu nou president executiu, Francisco Reynés, hagi definit una nova estructura organitzativa de la companyia per reforçar les àrees de negoci i simplificar-les.
ALTRES BORSES
Fora d'Espanya, a les principals places europees també han predominat els números verds, excepte en el CAC 40 francès, que ha cedit un 0,4% (el PIB de França va créixer un 0,2% durant el primer trimestre de l'any davant del 0,3% estimat).
Cal destacar que, a la patacada viscuda aquest dimarts a Europa li va seguir el seu corresponent patacada als Estats Units, amb caigudes al Dow Jones de l’1,6% i de l’1,16% a l'S&P. No obstant això, Wall Street també rebota aquest dimecres pendent de la volatilitat que ha viscut Europa. A Àsia aquesta matinada, ve a ser el mateix. Retalls de mitjana de l’1,5% als principals índexs, amb una sensació d'incertesa que ho domina tot.
PANORAMA POLÍTIC
Les últimes notícies relacionades amb les crisis polítiques d'Itàlia i Espanya passen per les negociacions que aquesta nit han mantingut el Moviment 5 Estrelles i la Lliga Nord per arribar a un acord 'in extremis' i així evitar la repetició d'eleccions. Mentrestant, a Espanya s'especula sobre les negociacions entre Pedro Sánchez i Albert Rivera per tirar endavant la moció de censura. Segons diferents mitjans, Sánchez podria fixar una data per a les eleccions i, en aquest cas, Rivera donaria suport a la moció.
"Tot (el que va passar ahir) sembla deure’s al rebombori que s'està muntant a Itàlia amb la formació de govern després de les últimes eleccions. No és que aquesta vegada no sigui fàcil aquesta gestió, sempre és molt complicat formar govern a Itàlia. ( ...) És que aquesta vegada la coalició de partits antisistema que intenta formar-lo pot representar un perill per a la permanència d'Itàlia a la Unió Europea i, per tant, per a la supervivència d'aquest macro estat. I les borses no volen aquesta incertesa i per això cauen", assenyala Ramon Morell, expert d'ETX Capital.
Jasper Lawler, responsable d'anàlisi de London Capital Group, destaca que durant la passada jornada es van canviar les tornes i van ser els problemes d'Europa els que van saltar a l'altre costat de l'Atlàntic, penalitzant-hi les borses. "El fet que el primer ministre interí d'Itàlia, Carlos Cottarelli, no hagi presentat una llista de ministres al president de la república, Sergio Mattarella, no és un bon auguri, ni l'advertència del cap del banc central italià que Itàlia podria estar a punt de perdre la confiança dels inversors. Ambdós fets van generar nervis als mercats", indica Lawler. Segons Reuters, ara hi ha la possibilitat que Mattarella dissolgui el Parlament durant els propers dies i enviï els italians a les urnes el proper 29 de juliol. Caldrà veure si les negociacions entre el M5E i la Lliga Nord eviten això.
EURO I MACROECONOMIA
Tota aquesta situació ha fet que l'euro, en paraules de Jasper Lawler, estigui "patint una pallissa". La divisa única ha caigut a mínims de 10 mesos, fins a nivells d’1,151, alhora que el rendiment dels bons italians s'ha disparat.
A Espanya, l'IPC va augmentar un 0,9% al maig en relació al mes anterior i va elevar nou dècimes la seva taxa interanual, fins al 2%, el seu nivell més alt des d'abril de 2017, segons l'indicador avançat publicat aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
ANÀLISI TÈCNICA
Segons José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, "la sessió d'aquest dimecres no té implicacions tècniques de cap tipus. Però és que tot i que hagués pujat o caigut amb força tot seguiria més o menys igual".
"Per què? Perquè les zones de control les tenim en els mínims anuals (9.327) i com a resistència el buit baixista d'aquest dimarts als 9.765 punts", explica l'expert. "En perforar amb claredat els mínims de l'any, el següent objectiu el situem als 8.950-9.000 punts (61,8% de tota la pujada des dels mínims del Brexit). I per dalt, pel costat de les resistències, tenim el buit baixista d'ahir. Mentre no es tanqui (o el que és el mateix s'anul·li) no tindrem el més mínim senyal de fortalesa en el nostre selectiu, ni tan sols a curt termini", afegeix l'analista tècnic.
"Si ens fixem en les borses europees de pes, tenim els futurs del DAX i l'Euro Stoxx 50 en plena zona de suport: els 12.600 i els 3.380 punts respectivament . Mentre no es perforin, hi ha lloc a l'esperança (més a Europa que a l'IBEX)", conclou Rodríguez.