First Republic es dispara un 50% i lidera el ral·li dels bancs regionals nord-americans

El banc californià es va desplomar un 60% aquest dilluns

Álvaro Estévez
Bolsamania | 14 mar, 2023 18:17
dl first republic bank private banking wealth management us usa united states of america logo 20230313
Sharecast graphic / Josh White

S'està recuperant el sentiment al sector bancari nord-americà? Els bancs regionals dels Estats Units estan protagonitzant un dels rebots més sonats de l'obertura de Wall Street, amb First Republic Bank liderant els guanys amb alces del 50% després d'un dilluns negre per a l'entitat californiana.

Altres entitats com PacWest, KeyCorp o Zions Bancorp han pujat entre un 10% i un 30% a l'obertura del mercat. Així mateix, Charles Schawb s'està anotant guanys al voltant del 8% després de cedir un 12% a l'anterior sessió.

La caiguda dels bancs regionals es va produir després que els reguladors bancaris nord-americans prenguessin mesures extraordinàries per recolzar tots els dipositants del fallit Silicon Valley Bank (SVB). L'SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE) va patir la pèrdua més gran en un dia des del març del 2020, i va perdre un 12,3%.

A més de recolzar els dipòsits a SVB i el també fallit Signature Bank, que va tancar diumenge, els reguladors federals també van anunciar esforços per estabilitzar el sistema bancari en general. Un és el Programa de Finançament Bancari a Termini de la Reserva Federal (Fed), que permetrà als bancs bescanviar determinats actius d'alta qualitat per efectiu sense registrar pèrdues a preus de mercat.

Segons va declarar el president de First Republic, Jim Herbert, a CNBC, el banc no va veure grans sortides de capital malgrat la caiguda experimentada durant un dilluns en què van operar “com de costum”. Herbert també va assenyalar que havien obtingut liquiditat addicional fins a 70.000 milions de dòlars després de subscriure acords amb JP Morgan i la Fed.

Daniel Tamayo, analista de Raymond James, ha indicat en una nota que alguns bancs "han vist entrades netes" a causa del moviment als dipòsits d'SVB i Signature i que l'actuació dels reguladors ha aturat les retirades massives de fons, malgrat la poca convicció dels inversors.

Cal recordar que les autoritats federals van tancar Silicon Valley Bank divendres passat i van confiscar els seus dipòsits en la fallida bancària més gran dels Estats Units des de la crisi financera del 2008. Aquest col·lapse, d'acord amb alguns experts, suposa també la segona fallida bancària més gran de la història. SVB va arrossegar Signature Bank, un important banc per al sector de les criptomonedes.

El col·lapse d'SVB ha portat diferents analistes a pronosticar que la Reserva Federal (Fed) farà un gir dràstic en la seva política monetària. Goldman Sachs, per exemple, assenyala que el banc central podria pausar les pujades de tipus al març, mentre que Nomura va més enllà i assenyala que retallarà els tipus en 25 punts bàsics en resposta als darrers esdeveniments.

“Encara que no estiguem en territori sistèmic, a poc a poc estem reaprenent que els tipus d'interès difícilment poden pujar sense desencadenar dolor, i encara que idiosincràtics, els esdeveniments de l'SVB haurien de recordar-nos que els canals macrofinancers haurien de ser els primers a revisar-se: és probable que siguin el presagi de més dificultats que arribin a l'economia real”, expliquen des d'AXA IM.

D'altra banda, aquest dimarts s'ha conegut la dada d'IPC del febrer als Estats Units, que ha caigut d'acord amb les expectatives del consens.

contador